Έρευνα: Το να μιλάς χαμηλόφωνα μπορεί να μειώσει την διασπορά του κορονοϊού

COVID-19: Το να μιλάς χαμηλόφωνα μπορεί να μειώσει την διασπορά του ιού
COVID-19: Το να μιλάς χαμηλόφωνα μπορεί να μειώσει την διασπορά του ιού AP

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν πως σε πιο "ήσυχες" ζώνες σε εσωτερικούς χώρους υψηλού κινδύνου περιορίζεται πιο εύκολα η εξάπλωση του ιού.

Η διατήρηση της έντασης της φωνής κάτω από έξι ντεσιμπέλ στο επίπεδο ομιλίας μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στη μείωση της μετάδοσης του COVID-19 όσο το να ανανεωθεί ο αέρας σε ένα δωμάτιο δύο φορές,  αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη. 

Όπως μεταδίδει το Sky News, ομάδα έξι ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψε πως πιο ήσυχες ζώνες σε εσωτερικούς χώρους υψηλού κινδύνου -όπως νοσοκομεία και εστιατόρια- θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

COVID-19: Το να μιλάς χαμηλόφωνα μπορεί να μειώσει την διασπορά του ιού
COVID-19: Το να μιλάς χαμηλόφωνα μπορεί να μειώσει την διασπορά του ιού AP


Υπενθυμίζεται ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω των αεροσωματιδίων, δηλαδή σταγονιδίων σάλιου που προέρχονται από το στόμα και αιωρούνται στον αέρα, με αποτέλεσμα όταν κανείς τα εισπνεύσει, αυτά να επικάθονται στους πνεύμονες, προκαλώντας λοίμωξη.

«Όταν μιλάμε», επισημαίνει ο Χοσέ Χιμένεθ, καθηγητής χημείας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο «εκλύονται 10 φορές περισσότερα σωματίδια, ενώ όταν φωνάζουμε ή τραγουδάμε, τότε τα σωματίδια πολλαπλασιάζονται έως και 50 φορές».  

Όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο επομένως θα πρέπει να μιλάμε χαμηλόφωνα και να φοράμε μάσκα. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όποιος μας μιλάει, δεν αφαιρεί την μάσκα.

Υπάρχει άλλωστε ένα καταγεγραμμένο περιστατικό στις ΗΠΑ, όπου ένας από τους συμμετέχοντες μιας χορωδίας ήταν φορέας του ιού και τον μετέδωσε σε 53 άτομα κατά τη διάρκεια των προβών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE: