Δέκα “υποσχέσεις” για καλύτερη υγεία το 2020

Δέκα “υποσχέσεις” για καλύτερη υγεία το 2020
Γυναίκα που απολαμβάνει τη φύση. 123RF

Ποια είναι η κλασική συνταγή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ για να έχουμε ένα νέο έτος με καλύτερη υγεία.

Μόλις υποδεχτήκαμε τη νέα χρονιά και οι περισσότεροι από εμάς υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι φέτος θα επιδιώξουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας ή να πετύχουμε νέους στόχους. Πρωταρχικός στόχος βέβαια και απαραίτητη συνθήκη για να πετύχουμε όλους τους υπόλοιπους, είναι η καλή φυσική κατάσταση και η υγεία μας. Δείτε λοιπόν ποιες είναι οι 10 βασικές συστάσεις «αυτοδέσμευσης» για τη νέα χρονιά από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι 10 Εντολές

1. Αποφύγετε το κάπνισμα. Εάν είστε καπνιστής, η διακοπή είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σε έντυπη μορφή, ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά. Μπορείτε να λάβετε βοήθεια από συμβουλευτικές υπηρεσίες και ομάδες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης ή φάρμακα όπως η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη. Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, αποφασίστε να βοηθήσετε έναν αγαπημένο σας που το κάνει, γεγονός που θα βελτιώσει και τη δική σας υγείας αφού είστε παθητικός καπνιστής.

2. Τρώτε σωστά. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τις πλούσιες σε χοληστερόλη τροφές περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και σε ένα βαθμό τα αυγά (αν και ακόμη εδώ οι απόψεις δεν είναι απόλυτες). Αποφύγετε τα trans λιπαρά σε μαργαρίνες, τηγανητά τρόφιμα, τα πολλά τυποποιημένα σνακ και το junk food. Τρώτε πολλά ψάρια. Προτιμάτε προϊόντα ολικής άλεσης και τα φυσικά σάκχαρα. Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Περιορίστε δραστικά το αλάτι.

3. Να ασκείστε τακτικά. Γίνετε μέλος σε μια αθλητική λέσχη ή εκμεταλλευτείτε την εδώ και καιρό ανενεργή εγγραφή σας σε γυμναστήριο. Μπορείτε όμως να υιοθετήσετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, παίξτε διάφορα παιχνίδια με τα παιδιά σας. Πάνω απ ‘όλα, περπατήστε όποτε και όπου μπορείτε. Στόχος είναι τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

4. Ελέγξτε το βάρος σας. Μετρήστε τη μέση σας ή χρησιμοποιήστε το ύψος και το βάρος σας για να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Εάν χρειάζεται να μειώσετε κάποιο από τα δυο ή και τα δυο, ο μόνος τρόπος που θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα είναι να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες και να καίγονται περισσότερες στην άσκηση.

5. Μειώστε το άγχος. Καταλάβετε τι σας κάνει να έχετε ένταση και στρες, και στη συνέχεια προσπαθήστε να αλλάξετε ότι μπορείτε. Μιλήστε για τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας. Κοιμηθείτε αρκετά. Κάνετε πράγματα που να είναι διασκεδαστικά, ειδικά με ανθρώπους που σας αρέσουν. Μάθετε να εκτιμάτε και να απολαμβάνετε τις πολλές μικρές απολαύσεις της ζωής. Αποφύγετε την καφεΐνη, εάν σας δημιουργεί ένταση. Μην το ρίξετε στο ποτό ή σε άλλες ουσίες. Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια.

6. Ελέγξτε το αλκοόλ. Εάν σας αρέσει να πίνετε, περιορίστε την κατανάλωση κατά μέσο όρο σε ένα έως δύο ποτά την ημέρα (ή ένα ημερησίως για τις γυναίκες). Ποτέ μην πίνετε πριν οδηγήσετε.

7. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τις λοιμώξεις. Βεβαιωθείτε ότι το ανοσοποιητικό σας είναι σε καλή κατάσταση. Κρατήστε απόσταση από τους ανθρώπους με γρίπη. Εάν είστε άρρωστος, προστατέψτε τους άλλους αποφεύγοντας να βήχετε όταν υπάρχουν κι άλλοι στον ίδιο χώρο. Πλένετε συχνά τα χέρια σας και χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτική λοσιόν. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

8. Αποφύγετε ατυχήματα και τραυματισμούς. Πολλά ατυχήματα προέρχονται από απρόσεκτη συμπεριφορά. Φοράτε ζώνες ασφαλείας και οδηγείτε με προσοχή. Ελέγξτε το σπίτι σας προσέχοντας τα επικίνδυνα σημεία ή την «ακαταστασία» που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν οι ανιχνευτές καπνού. Κρατήστε τη χειρολαβή όταν χρησιμοποιείτε τις σκάλες. Αποφύγετε τα ολισθηρά πεζοδρόμια.

9. Αποφύγετε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα παρασιτοκτόνα και τις τοξίνες, τα μολυσμένα τρόφιμα και την ακτινοβολία Θυμηθείτε ότι το υπερβολικό ηλιακό φως είναι τοξικό για το δέρμα σας.

10. Αποκτήστε καλή ιατρική φροντίδα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας τακτικά. Να διατηρείτε αρχείο με τις μετρήσεις της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και του βάρους. Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Να ενημερώνεται επίσης ένα αρχείο με τις κύριες ασθένειες σας και των εξετάσεων σας, των φαρμάκων και των αλλεργιών σας. Μην αγνοείται τις προειδοποιήσεις του οργανισμού σας και ενημερώστε το γιατρό σας αν δεν αισθάνεστε καλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα