Διαβητικοί: Κίνδυνος για τους ασθενείς οι ελλείψεις σε καινοτόμα φάρμακα – Ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί

Διαβητικοί: Κίνδυνος για τους ασθενείς οι ελλείψεις σε καινοτόμα φάρμακα – Ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί
Ένα από τα καινοτόμα φάρμακα για τον διαβήτη που παρουσιάζουν έλλειψη από την ελληνική αγορά Getty Images/iStockphoto

Σημαντικές ελλείψεις σε καινοτόμα φάρμακα για τον διαβήτη αντιμετωπίσουν εκατοντάδες ασθενείς. Πρόκειται για τα φάρμακα που κάποιοι λαμβάνουν παράνομα για να αδυνατίσουν. Τι ζήτησαν από την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου.

Τρόπους διασφάλισης της υγείας των ατόμων με διαβήτη, λόγω έλλειψης που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στα δύο καινοτόμα, πολύτιμα για κάποιους φάρμακα, τη σεμαγλουτίδη και τη ντουλαγλουτίδη (Ozempic και Trulicity αντίστοιχα), διερεύνησαν σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων–Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για σκευάσματα που γράφονται παράνομα από γιατρούς, σε κάποιους που επιθυμούν να χάσουν κιλά ενόψει του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ζωές πολλών ασθενών, λόγω των ελλείψεων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας, ενημέρωσε την υπηρεσιακή υπουργό για τη δυσκολία των ασθενών να βρουν τους τελευταίους 2 μήνες στα φαρμακεία τα σκευάσματα αυτά, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Παράλληλα, τόνισε ότι «το ζήτημα απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις, καθώς οι πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες που διαμόρφωσαν οι παραπάνω ελλείψεις».

Μάλιστα, πρότεινε στην κ. Κοτανίδου συγκεκριμένους τρόπους για τη διάθεση των υπαρχόντων αποθεμάτων (καθώς και όσων αναμένεται να διατεθούν στην αγορά από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και τεχνολογίας-ΙΦΕΤ, μετά την έγκρισή τους από τον ΕΟΦ), έτσι ώστε να φτάσουν στα χέρια όσων τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι όσων τα χρησιμοποιούν απλώς για να χάσουν κιλά.

Πώς θα αποκλειστούν από τα ηλεκτρονικά συστήματα όσοι παίρνουν το φάρμακο για αδυνάτισμα

Ο κ. Δαραμήλας τόνισε επιπλέον ότι στη δύσκολη αυτή προσπάθεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων (ΚΜΕΣ) του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των αληθινών πασχόντων.

Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστούν από τη συνταγογράφηση όλοι όσοι «βαφτίστηκαν» διαβητικοί για να αποκτήσουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα για αδυνάτισμα, στερώντας τα από τους ανθρώπους που τους είναι πραγματικά απαραίτητα.

Ο πλέον ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να φτάσουν οι θεραπείες αυτές στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι η αυστηρή διάθεσή τους κατόπιν συνταγογράφησής τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτα Λίτσα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου και η διευθύντρια του γραφείου της υπουργού Λίλιαν Βιλδιρίδη, ενώ από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρέστη η αντιπρόεδρος Α’ Γκόλφω Γεμιστού και η γενική γραμματέας Μαρία Τριανταφύλλου.

ΙΦΕΤ: Ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ενημέρωσε ότι η υπηρεσία της έχει διαπιστώσει εδώ και δύο μήνες την υπέρμετρη αύξηση στη συνταγογράφηση και τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων ενέσιμων σκευασμάτων.

Πραγματοποιεί, δε, πλέον αυστηρούς ελέγχους, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στους πάσχοντες.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε την υπουργό Υγείας ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υιοθέτηση κριτηρίων συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο συνταγογράφησης σε ανθρώπους που δεν είναι πάσχοντες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου ανέφερε ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31 Μαρτίου να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 9.000 συσκευασίες.

Από αυτές έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στην αγορά μόνο μερικές ποσότητες, ενώ το ΙΦΕΤ, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, δε γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί.

Από τη στιγμή που έχει εγκρίνει τα σκευάσματα και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την εισαγωγή τους στη χώρα, θα πρέπει άμεσα να διαθέσει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του 1 mg, τριμηνιαίας θεραπείας.

Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει το θέμα και τις προτάσεις όλων των φορέων.

Θα προσπαθήσει, όπως είπε, να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση, ώστε οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες ποσότητες των ενέσιμων σκευασμάτων που παραμένουν αδιάθετα.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναμένει άμεσα και με ανυπομονησία περαιτέρω ενέργειες από το υπουργείο Υγείας, ελπίζοντας να δοθεί λύση, καθώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

«Το σοβαρό αυτό πρόβλημα επιτείνει τα προβλήματα και την ανησυχία των πασχόντων, οι οποίοι για μια ακόμα φορά πληρώνουν την ολιγωρία κάποιων αρμοδίων φορέων», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα