Εμβολιασμοί Παιδιών: Η Επιτροπή αναμένει ακόμη περισσότερα δεδομένα για να εισηγηθεί

Εμβολιασμοί Παιδιών: Η Επιτροπή αναμένει ακόμη περισσότερα δεδομένα για να εισηγηθεί
Shutterstock

Συνεδρίασε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χωρίς να αποφασίσει εισήγηση για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών. Ισχυρή παράμετρος η μετάλλαξη Δέλτα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει με τα παιδιά ηλικίας 12-15 σχετικά με την ανοσοποίησή τους έναντι του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει άρδην τα δεδομένα λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας αλλά και μολυσματικότητας, με αποτέλεσμα το να πρέπει να εμβολιαστούν έστω κάποιες κατηγορίες παιδιών να επιβάλλεται.

Η επιτροπή εξακολουθεί να συγκεντρώνει δεδομένα γύρω από τον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 ετών και βασική παράμετρος αναδεικνύεται πλέον η μετάλλαξη Δέλτα. Η εισήγηση της Επιτροπής βρίσκεται υπό διαμόρφωση και αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή είτε να εμβολιαστούν μόνο τα παιδιά ηλικίας 12-15 που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε ακόμη και να ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους ανήλικους της εν λόγω ηλικιακής ομάδας.

Το θέμα συζητείται εκτενώς στην Επιτροπή ειδικά με την ανάδυση και κυριαρχία της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV2. Η εν λόγω παραλλαγή του ιού είναι πιο μεταδοτική και όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα της λοίμωξης τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των 3 εγκύων, που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο στα προηγούμενα κύματα.

Τρίτη δόση

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ομάδες ασθενών, όπως ανοσοκοματεσταλμένοι, θα είναι οι πρώτες που θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση εμβολίου και θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες που έχουμε δει και βιβλιογραφικά ότι υπολείπονται σε ανοσολογική ανταπόκριση. Μάλιστα, σημείωσε πως το θέμα της τρίτης δόσης χρονικά θα μπορούσε να τοποθετηθεί μετά το Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτό το πεδίο η επιτροπή συλλέγει δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας πριν διαμορφώσει την εισήγηση της. Οι πρώτοι υποψήφιοι για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης είναι ανοσοκατεσταλμένοι και πιο συγκεκριμένα οι πιο εκτεθειμένοι εκ των ασθενών αυτών, όπως όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.

Αντίστοιχα, προτεραιότητα εξετάζεται να δοθεί και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία τους, καθώς η ανοσολογική τους απόκριση είναι χαμηλότερη, αλλά και υγειονομικοί. Αλλά ακόμη και στους υγειονομικούς δεν αποκλείεται πρώτοι στη σειρά για 3η δόση να είναι γιατροί και νοσηλευτές που είναι σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης.

Βέβαια, τόσο το ζητούμενο της επαναληπτικής δόσης όσο και του εμβολιασμού παιδιών 12-15 ετών είναι μια συζήτηση εν εξελίξει και αν και η Επιτροπή φαίνεται να έχει λάβει μια κατεύθυνση, τα μέλη της συνεχίζουν να συλλέγουν δεδομένα ώστε να διαμορφώσουν την τελική εισήγηση τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα