Εμβόλιο κορονοϊού: Θα πρέπει και οι δύο δόσεις να είναι από το ίδιο

Εμβόλιο κορονοϊού: Θα πρέπει και οι δύο δόσεις να είναι από το ίδιο
Εμβόλιο για τον κορονοϊό AP

Προβληματισμό προκαλούν οι ελλείψεις των νέων εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο όμως το ασφαλές είναι να μην αλλάζει αυτό κατά τη δεύτερη δόση.

Με ιδιαίτερα αργό ρυθμό προχωρά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει μια έντονη συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων κατά πόσο θα ήταν δόκιμο σε κάποιες περιπτώσεις αυτός να ξεκινά με τη χορήγηση της πρώτης δόσης με ένα εμβόλιο και αν δεν υπάρχει το ίδιο για τη δεύτερη, να αντικαθίσταται. Σχετικά με τη σκέψη αυτή, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε χθες κατά την χθεσινή ενημέρωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δόκιμο να γίνει.

Παράλληλα με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται χαμηλά στους εμβολιασμούς όμως βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλύτερη θέση από άλλες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν και σημαντικότερο πρόβλημα λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι “υπήρξε μια σκέψη από τους Εγγλέζους να χρησιμοποιήσουν σαν δεύτερη δόση ένα άλλο εμβόλιο, να κάνουν αυτό το mix and match, το οποίο όμως δεν αποτελεί ακόμα πρακτική. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσουν αργότερα. Αλλά θα επέμενα ότι ο βασικός κανόνας στους εμβολιασμούς είναι να συνεχίζεις με όποιο εμβόλιο άρχισες”.

Σχετικά δε με το θέμα των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσε πως “αναμφίβολα, ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό παγκόσμια. Ενδεικτικό των δυσκολιών του εγχειρήματος είναι ότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 4/1, στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν από τις 27/12 έως σήμερα 500 εμβολιασμοί, στο Βέλγιο 700 εμβολιασμοί και στην Ισπανία 25.476 εμβολιασμοί. Στην Ολλανδία και στην Ελβετία, λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εμβολιασμοί και θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου 2021. Με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε επίσης και το παράδειγμα του Ισραήλ το οποίο αναφέρεται ως το πλέον επιτυχημένο σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη. Το Ισραήλ εξασφάλισε 2 εκατομμύρια δόσεις σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή και άμεσα θα έχει καλύψει 1 εκατομμύριο πληθυσμού ήτοι το περίπου 15%. Όμως μέχρι να εγκριθεί άλλο εμβόλιο, οι εμβολιασμοί σταματούν. Έτσι μέχρι τότε θα ‘χει καλύψει μόνο αυτό το ποσοστό, που αφορά κυρίως τις ομάδες που το είχαν ανάγκη. Όμως δεν απαλλάσσεται φυσικά από την επιδημία εάν δεν συνεχίσει.

Σχετικά με τις παρενέργειες, στην Ελλάδα πρόσφατα δόθηκε δημοσιότητα σε μια τέτοια πιθανότητα που αφορούσε σε περιστατικό οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας που παρουσίασε ο Υποδιοικητής του Θριάσιου Νοσοκομείου μετά τον εμβολιασμό του και ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΓΚΝ της Νίκαιας.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου “υπάρχει ένας χρονικός συσχετισμός, καθώς εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια 3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Όπως σημείωσε η καθηγήτρια, αν και δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και περιστατικού, το πρωτόκολλο επιβάλλει να καταγραφεί στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, στην “Κίτρινη Κάρτα”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Σε κάθε περίπτωση, ο εργαστηριακός, παρακλινικός έλεγχος αποκλείει λοίμωξη από COVID-19. Άρα δεν ήταν σε περίοδο δρομολογημένης λοίμωξης από COVID, αλλά από το ιστορικό διαπιστώθηκε ότι είχε υποκείμενο νόσημα, που φαίνεται να του έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση”.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ακολουθήσει έναν εμβολιασμό πρέπει να καταγράφεται στην Κίτρινη Κάρτα, ακόμα και ένα κάταγμα ή ένα τροχαίο ή οποιοδήποτε, ακόμα και φαινομενικά άσχετο, οφείλεται να καταγράφεται στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης.

Στο θεσμό της φαρμακοεπαγρύπνησης αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ξεκαθάρισε αρχικά ότι πρόκειται για ένα θεσμό στη χώρα μας, που σε καμία περίπτωση «δεν υπολειτουργεί». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι λόγω του εμβολίου έχει ενισχυθεί με προσωπικό ώστε να μπορεί να καταγράφεται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια.

Για τα άτομα που εμβολιάζονται και θέλουν να αναφέρουν μία ανεπιθύμητη ενέργεια, ο κ. Θεμιστοκλέους, τους συμβούλεψε το εξής: «Αν δεν έχουν θεράπων γιατρό, τότε μπορούν να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε υγειονομική δομή, σε κάποιον άλλο γιατρό, σε Κέντρα Υγείας, στα Δημόσια Νοσοκομεία είτε σε ιδιώτες γιατρούς που ασκούν το επάγγελμα».


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα