Εμβόλιο Κορονοϊού: 4,58 εκατομμύρια δόσεις από Pfizer μέσα στο επόμενο δίμηνο

Εμβόλιο Κορονοϊού: 4,58 εκατομμύρια δόσεις από Pfizer μέσα στο επόμενο δίμηνο
Εμβόλιο κορονοϊού. AP

Υπό προϋποθέσεις η χορήγηση των εμβολίων και στις εγκύους. Σε αναμονή εξελίξεων για τα εμβόλια Johnson & Johnson και AstraZeneca.

Σημαντική ενίσχυση με mRNA εμβόλια αναμένεται το επόμενο δίμηνο καθώς η χώρα θα λάβει περί τις 4,58 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο Pfizer/Biontech αλλά και πάνω από 650.000 δόσεις από τη Moderna, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών. Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι έχουν αλλάξει η οδηγίες για τον εμβολιασμό των εγκύων και δεν είναι πλέον απαγορευτικός αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα η καθηγήτρια σημείωσε ότι όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό αλλάζουν και οι σχετικές οδηγίες για τον εμβολιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.530.000 εμβολιασμοί με 1.760.000 συμπολίτες μας να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση που αποτελεί ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 16,75%. Επίσης 770.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τις δυο δόσεις. ποσοστό 7,35%

Σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων τους επόμενους δύο μήνες, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η Pfizer αναμένεται να μας αποστείλει τον Μάϊο και τον Ιούνιο 2.150.000 και 2.425.000 δόσεις αντίστοιχα.

Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Όσον αφορά στη Johnson & Johnson όπως έχει ανακοινωθεί μια μικρή ποσότητα θα παραληφθεί μέχρι τέλος του Απριλίου με τις 33.600 να έχουν ήδη παραληφθεί και ακολούθως 300.000 το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Η δε εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Από τη συγκεκριμένη εταιρεία αναμένονται 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Αναφερόμενος δε στις μη προσελεύσεις των ραντεβού, σημείωσε πως το ποσοστό εμφάνισης των πολιτών βρίσκονται στο 97% και στο 93% ειδικότερα για την AstraZeneca.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και στην αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσε σήμερα στη χώρα μας. Όπως είπε, στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών. Ανέφερε ότι βασικό του πλεονέκτημα είναι η μία δόση και η προστασία του αρχίζει ύστερα από 14 μέρες και η αποτελεσματικότητα του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες. «Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου». Συνέστησε υπομονή μέχρι τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα