Εμβολιασμοί και στους άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Εμβολιασμοί και στους άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca
Εμβόλιο για τον κορονοϊό AP

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να επιτρέψει την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και σε ηλικίες από 65 ετών και πάνω. Πώς προχωρά η διαδικασία μέχρι στιγμής.

Να άρει τον περιορισμό εμβολιασμού ατόμων μέχρι την ηλικία των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία συνεδρίασε την Κυριακή. Με το τρόπο αυτό, αναμένεται να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικίες στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές ευάλωτες ομάδες πολιτών οι οποίοι νοσούν και πιο βαριά εάν προσβληθούν από κορονοϊό.

Για την απόφαση αυτή, είχε προϊδεάσει και η πρόεδρος της Επιτροπής, η ομότιμος καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου η οποία πριν από μία εβδομάδα είχε αναφέρει ότι “υπήρξε μία διαφοροποίηση στις ηλικίες χορήγησης για το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω ανεπαρκών στοιχείων αποτελεσματικοτητας σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Όμως, πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων μεγάλης μελέτης που έγινε στη Σκωτία, διαπιστώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα και αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων”.

Μετά και την εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανοίξει και πιο σύντομα η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών και με βάση και τις παρτίδες που περιμένουμε από όλες τις εταιρείες. Μέσα στο μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά περίπου 1,1 εκατ. εμβολιασμοί και το 35% αυτώ έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελεία Πελώνη, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 1 εκατ. άτομα και με τις 2 δόσεις, ενώ μετά και τις αυξημένες δόσεις που θα λάβουμε μέσα στον Απρίλιο, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα αυτού θα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα λεγόμενα της Κυβέρνησης, το τρίμηνο, από Απρίλιο έως Ιούνιο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει στη χώρα μας συνολικά 1,2 εκατ. εμβόλια (400 χιλ. το μήνα) το οποίο είναι μονοδοσικό. Από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech αναμένεται τον επόμενο μήνα η παραλαβή 1 εκατ. δόσεων, ενώ περίπου 500.000 δόσεις εκτιμάται ότι θα παραληφθούν από το εμβόλιο της AstraZeneca. Έτσι αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατ. δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες για τη θωράκιση των πολιτών και έτσι δημιουργείται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση της ανοσίας μέχρι το Πάσχα και ίσως την άρση μέτρων.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι προκειμένου να ενταθεί η διαδικασία, μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει να λειτουργεί ένα ακόμη MEGA εμβολιαστικό κέντρο στην Αττική, όπως αυτό στις εγκαταστάσεις της Helexpo στο Μαρούσι. Το νέο κέντρο θα βρίσκεται στο Ελληνικό, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ξιφασκίας και θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί 5000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα