Σχέδιο εμβολιασμού σε θολό ορίζοντα

Σχέδιο εμβολιασμού σε θολό ορίζοντα
Στιγμιότυπα από το νοσοκομείο Σωτηρία Eurokinissi

Κάτι παραπάνω από το 10% των εμβολίων που της αναλογούν θα έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο. Με το σταγονόμετρο έρχονται οι δόσεις.

Μόλις το 0,46% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, ενώ αν η διαδικασία είχε κινηθεί με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι της τάξης του 11-12% μέχρι το τέλος του Μάρτη, κι αυτό εάν λάβουμε σημαντικές ποσότητες από το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ακόμη όμως δεν έχει εγκριθεί. Η Ελλάδα μέχρι τότε δεν αναμένεται να έχει λάβει πάνω από το 12% των συνολικών εμβολίων που της αναλογούν, καθυστερώντας έτσι και τους εμβολιασμούς. Ο ορίζοντας είναι θολός και το μόνο που φαίνεται σίγουρο, είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι η επίτευξη ανοσίας στο 70% του πληθυσμού δεν θα επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει τη διατήρηση των μέτρων για αρκετό καιρό ακόμη.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει 1.348.425 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer/Regeneron, 240.000 από τη Moderna και περί τις 400.000 δόσεις από την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί στην Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από την τελευταία εταιρεία αναμένεται να λάβει επίσης μεγαλύτερες δόσεις το Μάρτιο και τους επόμενους μήνες, χωρίς να γνωρίζουμε όμως πόσες.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, αν όλα πάνε καλά θα έχουμε περί τις 2,7 εκατομμύρια δόσεις και φυσικά αν η διαδικασία κινηθεί με βάση το σχεδιασμό, θα έχει εμβολιαστεί περί το 11-12% του συνολικού πληθυσμού.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα έχει να λαμβάνει και 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τοποθετείται κάπου μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Συνολικά δηλαδή η χώρα από το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer, από τα 600 εκατομμύρια δόσεων θα λάβει περίπου το 0,42% αν και αναλογικά θα έπρεπε να λάβει το 2,36%. Σημειώνεται ότι με βάση το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών η χώρα θα έπρεπε μέσα στο 2020 να λάβει 4,7 εκατομμύρια δόσεις.

Επίσης ιδιαίτερα λίγες είναι και οι ποσότητες που λαμβάνει από τη Moderna καθώς με βάση το σχέδιο θα έπρεπε να λάβει 1,8 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή η συμφωνία με την AstraZeneca προβλέπει για τη χώρα 7,1 εκατομμύρια δόσεις. Όμως άγνωστο είναι πόσες και πότε θα τις λάβει.

Ελπίδες για μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού υπάρχουν από το εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο μάλιστα είναι μίας δόσης και από το οποίο αναμένουμε 4,7 εκατομμύρια δόσεις. Όμως αυτό, αν όλα πάνε καλά, δεν προβλέπεται να συμβεί πριν το Μάρτιο.

Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το τοπίο επίτευξης ανοσίας του πληθυσμού είναι εντελώς θολό και μάλλον δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από τα μέσα της χρονιάς. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανάφερε χθες όχι “έχουμε επιτύχει τους αριθμούς που έχω ήδη αναφέρει, εξασφαλίσαμε 24 εκατομμύρια δόσεις με τα οποία μπορούμε να εμβολιάσουμε 15 εκατομμύρια πληθυσμό. Άρα, έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα είναι οι κάτοικοί μας, που σημαίνει ότι έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες μας”. Η σωστή όμως έκφραση είναι ότι “θα έχουμε” περισσότερα εμβόλια καθώς ακόμη έχουμε ελάχιστα.

Το πόσο θολό είναι επίσης το τοπίο διαφάνηκε και από το γεγονός ότι η πληθυσμιακή κατηγορία των ατόμων άνω των 85 ετών, η οποία είναι και η μικρότερη κατηγορία, δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα έχει εμβολιαστεί. Όπως σημείωσε δε ο Γενικός Γραμματέας, “η κάλυψη αυτού του συγκεκριμένου πληθυσμού εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Και κρίσιμοι παράγοντες σε αυτό, είναι οι εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των δυο εταιρειών, της AstraZeneca που αναμένουμε πολύ μεγάλες παραδόσεις, ειδικά αν έχουμε μια έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, αρχές Φεβρουαρίου θα παραδοθούν περισσότερες από 400.000 δόσεις, καθώς και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που και εκεί έχουμε μεγάλες παραδόσεις και αναμένεται να έχουμε πιο γρήγορα την έγκριση έτσι ώστε να έχουμε κάποια εμβόλια και στο πρώτο τρίμηνο του 2021″.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα