Εμβόλιο κορονοϊού: Κανένας κίνδυνος από τον εμβολιασμό κατά την κύηση

Εμβόλιο κορονοϊού: Κανένας κίνδυνος από τον εμβολιασμό κατά την κύηση
Ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασμούς. Eurokinissi

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι δεν υπάρχει ανησυχία από το εμβόλιο τόσο κατά την κύηση όσο και κατά τον θηλασμό.

Ακίνδυνο έχει διαπιστωθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για τις εγκύους αλλά και για το έμβρυο, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

ημείωσε ακόμη ότι η ανοσοποίηση δεν είναι δυνατή με μόνο μία δόση. Η πρώτη δόση “γνωρίζει” στον οργανισμό τον κορονοϊό και προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δεύτερη δόση είναι αυτή που δημιουργεί την πλήρη ανοσοποίηση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ήδη με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, γεγονός που έφερε στο προσκήνιο ένα ερώτημα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την περίοδο της κύησης. Το εμβόλιο του covid φαίνεται απίθανό να δημιουργεί πρόβλημα στην έγκυο γυναίκα αλλά και το έμβρυο. Υπάρχει με ν σύσταση να μη γίνεται αλλά εάν γίνει δε συστήνεται η διακοπή της κύησης. Επίσης αναθεωρήθηκε και η σύσταση που αφορά σε επικείμενη εγκυμοσύνη, δηλαδή δεν απαγορεύεται ο προγραμματισμός κύησης από μία γυναίκα που εμβολιάστηκε.

Επίσης η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά στο θηλασμό. Μία γυναίκα που έκανε εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει το μωρό της.

Από την πλευρά του ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 0,46% του πληθυσμού. Παράλληλα επανέλαβε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36% των συνολικών προαγορών εμβολίων που έχει συμφωνήσει η ΕΕ.

Ειδικότερα η χώρα θα λάβει 24.000.000 δόσεις που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό λίγο πάνω από 15.450.000 πολιτών. Τα περισσότερα εμβόλια ακολουθούν τη διεθνή πρακτική που ακολουθούν όλες οι χώρες.

Ειδικότερα η χώρα θα έχει λάβει μέχρι τέλος Ιανουαρίου 427050 δόσεις από το εμβόλιο Pfizer/Regeneron, 362.700 το Φεβρουάριο και το Μάρτιο 558.675 σύνολο δηλαδή 1.348.425 συνολικά. Επίσης μπορεί να λάβει 1.180.930 δόσεις επιπλέον μετά την πρόσφατη συμφωνία της εταιρείας με την ΕΕ για ακόμη 300 εκατομμύρια δόσεις.

Σχετικά με τη Moderna η πρώτη παρτίδα θα είναι 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 τον Μάρτιο.

Αν μάλιστα εγκριθεί μέσα στον Ιανουάριο και το εμβόλιο της AstraZeneca από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε και από τα συγκεκριμένα εμβόλια με την πρώτη παρτίδα να αφορά σε πάνω από 400 χιλιάδες δόσεις με αύξηση τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε 5 στρατιωτικά γίνονται εμβολιασμοί υγειονομικού προσωπικού και ήδη έχει ολοκληρωθεί σε πολλά από αυτά όπου έχει γίνει η πρώτη δόση. Επίσης την εβδομάδα που ξεκινά θα αρχίσουν εμβολιασμοί στις ιδιωτικές κλινικές και τις επόμενες μέρες σε ιδιώτες γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα