Εμβόλιο Κορονοϊού: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα της 4ης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους

Εμβόλιο Κορονοϊού: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα της 4ης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους
Εμβολιασμός παιδιού (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Τα παιδιά αποκτούν σημαντικά υψηλότερη ανοσία έναντι της covid - Τι είπαν Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το άνοιγμα της πλατφόρμα εμβολιασμών με την 4η δόση στις 20/1 ανακοινώθηκε σήμερα ενώ τονίστηκε ότι καλύτερη ανοσία έναντι του κορονοϊού δημιουργούν τα παιδιά, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης.

Με βάση τα αποτελέσματα μελέτης φαίνεται ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς έναντι της covid και γι’ αυτό νοσούν ηπιότερα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφερόμενη στην συμπλήρωση 1 έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας ανέφερε ότι έχει αποδειχθεί πλέον πως η χορήγηση των εμβολίων έχει πολύτιμη συμβολή για την αποφυγή των θανάτων από την Covid 19.

Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών είπε η κα Θεοδωρίδου και τόνισε ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους”.

Η κα Θεοδωρίδου ανφέρθηκε σε μια ακόμα μελέτη για τις εγκύους και τόνισε ότι από αυτήν συνάγεται ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν προκαλεί προωρότητα.

Αντίθετα όπως προκύπτει από άλλη μελέτη οι κίνδυνοι αυτοί ακόμα και για το ενδεχόμενο θανάτου του εμβρύου αυξάνονται στις ανεμβολίαστες εγκύους.

Η καθηγήτρια επέμεινε για μια ακόμη φορά σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων σημειώνοντας που μελέτες έχουν αποδείξει πως τα εμβόλια δεν συνδέονται με προωρότητα τοκετού ή με γέννηση ελλιποβαρών μωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση για τους ανοσοκοκατεσταλμένους πολίτες. Σημειώνεται ότι η 4η δόση χορηγείται μετά από 3 μήνες.

Επίσης σημείωσε ότι 65.000 έχουν ήδη εμβολιστεί και 57.000 έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ υπάρχουν 50.000 ελεύθερα ραντεβού. Μεγάλη ζήτηση για παιδικά εμβόλια υπάρχει στην Αττική, όπου θα ανοίξουν κι άλλα ραντεβού τις επόμενες μέρες.

Σε σχέση με τα εμβόλια COVID για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα, έτσι ώστε σε 26 νησιά μεγέθους περίπου 1.000 κατοίκων να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Επίσης, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.

Τη στιγμή αυτή έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 παιδιά αυτής της ηλικίας και έχουν κλειστεί 57.000 ραντεβού και υπάρχουν 50.000 διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα.

Μόνο στην Αττική υπάρχει τόσο αυξημένη ζήτηση για τα παιδιατρικά εμβόλια, ώστε να υπάρχουν λίγα ελεύθερα ραντεβού. Γι αυτό το λόγο, τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν νέα ραντεβού και στην Αττική

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα