Εμβόλιο κορονοϊού: Τελματωμένο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

Εμβόλιο κορονοϊού: Τελματωμένο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
Στιγμιότυπο από εμβολιαστικό κέντρο Eurokinissi

Παρά τις συνεχείς παροτρύνσεις, τις πιέσεις, τις δραματικές προειδοποιήσεις από επιστήμονες και Κυβέρνηση, καθημερινά δεν ολοκληρώνονται παρά ελάχιστες χιλιάδες εμβολιασμών.

Αποτυχία διαπιστώνεται από τα μέσα καλοκαιριού και έπειτα στην πορεία του εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να μην ξεπερνά το 56% ενώ με βάση και όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, φτάνει κάπου στο 60% ή στο 68% για τους ενήλικες. Όπως έχουμε σημειώσει, προκειμένου να χτίσουμε ένα τοίχος ανοσίας κατά της μετάλλαξης Δέλτα θα πρέπει να προσεγγίσουμε έως και το 90% τουλάχιστον στους ενήλικες, ώστε να μη δούμε και πάλι γεμάτες ΜΕΘ και εκατοντάδες θανάτους.

Η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη και μάλιστα δεν κρύβει την ανησυχία της ότι τα ποσοστά αυτά δεν αναμένεται να αλλάξουν ιδιαίτερα. “Αυτή τη στιγμή πάμε να διευρύνουμε το μοντέλο εμβολιασμού με την εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών, τους οποίους πληρώνει το Κράτος για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούν” σημείωσε μάλιστα χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλέυρης, επιβεβαιώνοντας ότι το σύστημα Ελευθερία όπως “έτρεχε” τώρα έδωσε ότι ήταν να δώσει.

Όπως είπε επίσης, στις μεγαλύτερες ηλικίες- άνω των 60 ετών- έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. “Προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα. Η στόχευσή μας, λοιπόν, είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι Σας αναφέρω τα νούμερα που έχει μία αξία να τα ξέρετε. Τα ποσοστά εμβολιασμών είναι κοντά στο 80% στους άνω των 60 ετών, περίπου στο 77% στους άνω των 50 και περίπου ανάλογο είναι το ποσοστό στους άνω των 40 ετών.

Με βάση λοιπόν την τελευταία αυτή αναφορά δύσκολα θα φτάσουμε άμεσα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 80-70% που και πάλι δεν είναι το ιδανικό. Ήδη έχουμε μπει στο φθινόπωρο κι αυτό σημαίνει πως μέσα στον Οκτώβριο η πανδημία θα σημειώσει έξαρση. Δεν λέμε ότι είμαστε σε δεινή κατάσταση απλά θα μπορούσαμε να ειμαστε σε πολύ καλύτερη ώστε να μην ανησυχούμε.

“Ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου θα λειτουργούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά, πλέον, το μοντέλο γυρνάει με την προσθήκη των κατ’ οίκον εμβολιασμών και των εμβολιασμών στα ιδιωτικά ιατρεία” ανέφερε μάλιστα χθες .ο κ. Πλεύρης επιβεβαιώνοντας στην ουσία και το σχετικό θέμα του news247.gr

Εκείνο που φαίνεται επίσης να δείχνει μια σχετική άρνηση των πολιτών είναι το θέμα της τρίτης δόσης. Ενώ λογικά περί τους 285.000 έχουν ενημερωθεί ότι θα πρέπει να το κάνουν, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, το προηγούμενο διήμερο εμβολιάστηκαν με αναμνηστική δόση μόνο 4107 ανοσοκατεσταλμένοι. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπέρασμα, όμως φαίνεται πολύ μικρός ο αριθμός.

Επίσης χθες μόλις 16.431 πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και επίσης 18.642 ήταν εκείνοι που έλαβαν μια ακόμη δόση, κυρίως άτομα μικρής ηλικίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα