Εμβόλιο Moderna: 93% αποτελεσματικότητα 4 έως 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Εμβόλιο Moderna: 93% αποτελεσματικότητα 4 έως 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση
SHUTTERSTOCK

Η Moderna Inc γνωστοποίησε ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Η Αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, Moderna Inc, ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της ενάντια στον κορονοϊό, είναι 93% αποτελεσματικό τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, εμφανίζοντας ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας που εμφάνισε κατά τις βασικές κλινικές δοκιμές.

Οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους, μειώνεται κατά 6% κάθε δύο μήνες και φθάνει στο 84% έξι μήνες, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος θα έχει την δυνατότητα να παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις, αν τελικά χρειασθεί αναμνηστική (τρίτη) δόση ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα χρειασθούν επιπλέον δόσεις για την προστασία από τον κορονοϊό.

Οι αρχές δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της υψηλής μεταδοτικότητας που έχει η παραλλαγή Δέλτα, συζητούν εάν η χορήγηση συμπληρωματικής δόσης εμβολίου θα είναι ασφαλής, αποτελεσματική και αναγκαία.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι οι συνεχιζόμενες μελέτες της, επί τριών υποψήφιων ενισχυτικών δόσεων, παρήγαγαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση απέναντι σε σημαντικές παραλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται οι Γάμα, η Βήτα και η Δέλτα (που εντοπίστηκαν πρώτη φόρα στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία αντίστοιχα).

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση προσεγγίζουν τα επίπεδα που εξασφαλίσθηκαν μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η Pfizer παράλληλα, σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για τρίτη δόση του εμβολίου της εντός του μήνα Αυγούστου και ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένα ή ευάλωτα άτομα.

Η Moderna σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να είναι σε θέση να παραγάγει 880 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου και αναμένεται να φθάσει στην παραγωγή 2-3 δισεκατομμυρίων δόσεων για το έτος 2022.

Όσον αφορά τη Pfizer, αναμένεται να έχει ικανότητα παραγωγής 3 δισεκατομμυρίων δόσεων μέσα στο χρόνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα