Ευλογιά των πιθήκων: Κοντά σε κεντρική προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων η ΕΕ

Ευλογιά των πιθήκων: Κοντά σε κεντρική προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων η ΕΕ
Εμβολιασμός.Φωτογραφία αρχείου. INTIME NEWS

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας αναλαμβάνει για λογαριασμό της ΕΕ την προμήθεια εμβολίων και αντιικών φαρμάκων.

Συνεδρίασε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας (HERA), για το ζήτημα διαχείρισης πιθανής αύξησης των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορέας αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά εμβολίων ευλογιάς και αντιικών φαρμάκων, για λογαριασμό των κρατών-μελών της Ε.Ε, μέσω διαδικασίας κοινής προμήθειας. Η κεντρική προμήθεια θα γίνει με δαπάνη του HERA.

Να αναφέρουμε ότι σημαντικές ποσότητες εμβολίων υπάρχουν ήδη, παρότι επισήμως η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, καθώς πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της. Αυτά τα εμβόλια αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τις αρχές διεθνώς για τις επαφές ατόμων με ευλογιά των πιθήκων, ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου. Πέραν της επιλογής της κεντρικής προμήθειας εμβολίων και αντίδικων φαρμάκων, τα ευρωπαϊκά κράτη αναζητούν και ανεξαρτήτως τρόπους αντίδρασης.

Σημειώνεται ότι η ευλογιά των πιθήκων συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, εξανθήματα και διογκωμένους λεμφαδένες. Είναι συνήθως μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με τα συμπτώματα να διαρκούν από 2 έως 4 εβδομάδες. Κάποιες φορές, όμως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές. Το εμβόλιο της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης με ευλογία των πιθήκων, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, λόγω των ομοιοτήτων των δύο παθογόνων.

Βέβαια, όπως έχει αποσαφηνιστεί, ο εμβολιασμός δεν θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού αλλά στοχευμένα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, άλλωστε συνέστησε τον εμβολιασμός επιλεκτικά:

Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.

Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία με την ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακολουθήσει προς το παρόν. Η εταιρεία έχει 1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου ευλογίας διαθέσιμες στη Δανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα