Ευλογιά των πιθήκων: Ποια η διαφορά με τη μετάδοση του κορονοϊού

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια η διαφορά με τη μετάδοση του κορονοϊού
Ιατρικό εργαστήριο Pixabay

Τους τρόπους μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και τη διαφορά με το πώς κολλάμε κορονοϊό, εξήγησε ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Τι είπε για το εμβόλιο.

Καθησυχαστικός και κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχουν φόβοι για μια νέα πανδημία αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά. Προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Είναι λίγο μεγαλύτερη, θα έλεγα, η ανησυχία στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που υπάρχει σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Αγγλία. Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά ακόμη κι αυτό ίσως είναι υπερβολή, γιατί μιλάμε για 20 κρούσματα σε μια χώρα 67 εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε.

Ευλογιά των Πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται και ποια η διαφορά με τον κορονοϊό

Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών ή αν έρθουμε σε επαφή με τα δερματικά εξανθήματα των ασθενών ή αν ακουμπήσουμε τα σεντόνια ή το μαξιλάρι τους.

“Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για σημαντικό χρονικό διάστημα, για πολλά λεπτά, για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορονοϊού, τα οποία μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

“Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3 με 6%, ιδιαίτερα για το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές, ούτε και οι υποδομές της Δύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών θα αυτοϊαθούν”, εξήγησε.

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είπε για το εμβόλιο ο Ηλίας Μόσιαλος

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε σχετικά: “Έχουμε το εμβόλιο της ευλογιάς, το οποίο είναι 85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις 4 πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την 14η μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, να μην αποτρέψει όμως τη νόσο. Υπάρχει stock αυτού του εμβολίου στην Ευρώπη, αν χρειαστούμε μπορούμε να το πάρουμε”.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει νέο εμβόλιο, της Bavarian Nordic μιας δανικής εταιρείας, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι το 2023. Όπως δήλωσε, η ΕΕ θα πρέπει να προμηθευθεί προληπτικά ποσότητες του εμβολίου όπως έκαναν οι ΗΠΑ. “Είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης αυτό”, τόνισε.

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε: “Δεν θα πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις και παραφημολογίες για σεξουαλικά νοσήματα. Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι “νόσος των γκέι” που μεταδίδεται σεξουαλικώς, μεταδίδεται λόγω οποιονδήποτε στενών επαφών μεταξύ των ανθρώπων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα