Γιατί το multitasking είναι πολύ κακή ιδέα, σύμφωνα με έναν νευρολόγο

Γιατί το multitasking είναι πολύ κακή ιδέα, σύμφωνα με έναν νευρολόγο
ladylike

Υπάρχει κάτι στη ζωή σου που να μην γίνεται με βάση το multitasking; Να θυμηθείς να απαντήσεις σε όλα τα mail ενώ μιλάς με πελάτες αλλά και να κανονίσεις Zoom call για να δεις τους φίλους σου.

Φαίνεται ότι το multitasking είναι μονόδρομος και δεν έχεις άλλη επιλογή. Μήπως όμως είναι και μονόδρομος για όλο αυτό το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη στην οποία μπορείς να οδηγηθείς; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο νευρολόγος και νευροεπιστήμονας Dean Shirazi. «Δεν υπάρχει multitasking, υπάρχει κάνω πολλά πράγματα με κακό αποτέλεσμα».

Μπορεί να έχουμε 87 δισεκατομμύρια νευρώνες, αλλά το παν είναι η συγκέντρωση. Είναι σαν να προσπαθείς να χωρέσεις 20 διαφορετικά πράγματα μέσα από έναν στενό δρόμο. Ο ειδικός υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να διατηρήσεις τα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης σε πολλά διαφορετικά πράγματα.

Το τέλος της παραγωγικότητας

Το προφανές πρόβλημα είναι ότι ξεκινάς ένα task και το διακόπτεις για να κάνεις κάτι άλλο. Το ουσιαστικό όμως θέμα είναι ότι δημιουργεί πρόβλημα στη γνωστική λειτουργία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, γιατί η συγκέντρωση και η προσοχή είναι θεμελιώδεις σε διάφορες νευροψυχολογικές διαδικασίες. Για την ακρίβεια, έρευνα έχει δείξει ότι το multitasking δημιουργεί μόνο προβλήματα, ακόμα και στο ίδιο το multitasking.

Multitasking και χρόνιο άγχος

Το χρόνιο άγχος είναι αυτό που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους του σύγχρονου κόσμου. «Κάνει πολλά πράγματα μαζί, χωρίς να τα ολοκληρώνεις με ξεκάθαρο τρόπο ώστε να πάρεις και μία ηθική ικανοποίηση. Νιώθεις ότι δεν πετυχαίνεις κάτι και αυτό λειτουργεί αθροιστικά στο άγχος», σημειώνει ο Δρ. Shirazi.

Πώς το multitasking επηρεάζει και τη σωματική υγεία

Το άγχος, μοιραία, επηρεάζει όλες τις ορμόνες. Την ινσουλίνη, τον θυρεοειδή, την κορτιζόλη αλλά και το ανοσοποιητικό συνολικά. Το multitasking καταλήγει να είναι μία διαδικασία που σε επηρεάζει αρνητικά σε όλα τα επίπεδα. Και δεν έχεις το πρακτικό αποτέλεσμα που θα ήθελες;

Υπάρχει λύση;

Οι ειδικοί λένε ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαχθείς από το περιττό άγχος είναι να απαλλαχθείς από το multitasking. Να επικεντρώνεσαι σε ένα πράγμα τη φορά και να ζεις στο εδώ και τώρα με ηρεμία και σεβασμό απέναντι στον εαυτό σου. Αν νομίζεις ότι μπορείς να εργάζεσαι ακούγοντας μουσική, αυτό είναι ένα multitasking που θα λειτουργήσει υπέρ σου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα