Γιατρός για όλους: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την πρόσβασή μας στη δωρεάν περίθαλψη

Γιατρός για όλους: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την πρόσβασή μας στη δωρεάν περίθαλψη
Στιγμιότυπο από Κέντρο Υγείας. Eurokinissi

Ξεκινούν και τα απογευματινά χειρουργεία στα Δημόσια Νοσοκομεία με σημαντική επιβάρυνση των ασφαλισμένων εφόσον τα επιλέξουν.

Γιατρό για όλους επιδιώκει να καθιερώσει το Υπουργείο Υγείας μέσω του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που μπήκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως και τις 18 Απριλίου. Ο πολίτης θα πρέπει μέσω διαδικασίας η οποία θα γίνει πιο συγκεκριμένη τους επόμενους μήνες το προσωπικό του γιατρό δωρεάν, ο οποίος και θα τον κατευθύνει όσον αφορά στα ζητήματα υγείας που τον απασχολούν.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, επιδιώκεται για μια ακόμη φορά η αναβάθμιση των δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή τις επισκέψει σε γιατρό όταν έχουμε κάποιο θέμα υγείας ή όταν αναζητάμε υπηρεσίες πρόληψης. Στόχος είναι να μην τρέχουμε στα νοσοκομεία ή να αναζητάμε ραντεβού για ειδικότητες χωρίς να έχουμε μία πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση της υγείας μας.

Επιδιώκεται λοιπόν, ο κάθε πολίτης να έχει τον προσωπικό του γιατρό, που θα μπορεί να είναι και ειδικός γιατρός εκτός από τις ειδικότητες του οικογενειακού γιατρού. Μάλιστα η αναλογία είναι 1 γιατρός ανά 2000 πολίτες.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, ο προσωπικός γιατρός θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλου των ασθενών. Ειδικότερα όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας:

1. Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε υγειονομικές υπηρεσίες ξεπερνώντας τα εμπόδια που συντηρεί το σημερινό σύστημα.

2. Καθιερώνεται ο Προσωπικός γιατρός για όλους που θα μπορεί να είναι και ειδικός πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας. Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται να συμβάλλουν και ιδιώτες γιατροί.

3. Ο Προσωπικός γιατρός θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλου των ασθενών.

4. Καθιερώνεται η ελεύθερη επιλογή Προσωπικού γιατρού και έτσι διευρύνεται σημαντικά ο κύκλος των ιατρών προς όφελος των πολιτών.

5. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

6. Καθιερώνονται κίνητρα για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε Προσωπικό γιατρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ένας πολίτης έχει παραπεμπτικό από των Προσωπικό Γιατρό, θα επιβαρύνεται με χαμηλότερη συμμετοχή από 25% που είναι σήμερα.

8. Το Υπουργείο επισημαίνει ότι ο Προσωπικός γιατρός δεν αποτελεί εμπόδιο για την κίνηση των ασθενών στο Σύστημα αντίθετα συμβάλλει στην υποστήριξη, στον προσανατολισμό και στην υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο Σύστημα Υγείας.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι οι γιατροί που θα επιλέξουν να λειτουργούν ως “προσωπικοί” θα αποζημιώνονται κατ’ άτομο και όχι με βάση τις επισκέψεις όπως ισχύει σήμερα, με τις απολαβές να είναι ικανοποιητικές όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Υγείας.

Απογευματινά Χειρουργεία

Μεταξύ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι και η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ειδικότερα όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο:

“Σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εντάσσονται τα νοσοκομεία, που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., στην ολοήμερη λειτουργία κατά τα ανωτέρω, όπως και οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του προσωπικού στην ολοήμερη λειτουργία και η αμοιβή αυτού, οι δικαιούχοι των επεμβάσεων, το είδος των ιατρικών πράξεων και το κόστος αυτών, η κάλυψη μέρους ή όλου του κόστους αυτού από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, η συμμετοχή του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα”.

Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Υγείας, ο πολίτης ο οποίος επιθυμεί να μην αναμένει στην λίστα των χειρουργείων των νοσοκομείων, να ζητά να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο αυτό αλλά κατά τις απογευματινές ώρες. Η διαφορά είναι ότι για να γίνει πιο γρήγορα το χειρουργείο, ο ίδιος θα πρέπει να καλύψει το σύνολο της αμοιβής των γιατρών αλλά και το 30% των υπόλοιπων δαπανών (νοσηλευτικό προσωπικό, νοσήλια κ.α.).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα