Γώγος: "Η κατάσταση της επιδημίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη"

Χαράλαμπος Γώγος
Χαράλαμπος Γώγος EUROKINISSI

Η τρέχουσα περίοδος αποτελεί την πλέον κρίσιμη για την επιβολή των όποιων μέτρων έχουμε για τον περιορισμό της πανδημίας.

Την είσοδο της επιδημίας του κορονοϊού σε δεύτερο κύμα σε διεθνές επίπεδο και το γεγονός ότι η Ελλάδα ακολουθεί την πορεία αυτή, σημείωσε ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όχι από υγειονομικής πλευράς καθώς το σύστημα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Μπορεί να αντιμετωπίσει τα περιστατικά παρά την αύξηση που υπάρχει. Είναι κρίσιμη από πλευράς της χρονικής περιόδου για να εφαρμοστούν τα όσα μέτρα και να αναχαιτιστεί η επιδημία πριν μπορέσει να εξαπλωθεί κατά τη χειμερινή περίοδο. Τώρα είναι ο χρόνος για να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Ο κ. Γώγος τόνισε και πάλι ότι η πανδημία συνεχίζεται με ηχηρές παραμέτρους, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. "Στην Ευρώπη υπάρχει έξαρση, βρισκόμαστε σε ένα νέο κύμα, που σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την έλλειψη συμμόρφωση. Να αποφεύγουμε δηλαδή τη μετάδοση του από νεότερους ασυμπτωματικούς φορείς σε ευπαθείς ομάδες".

Σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων σημείωσε ότι από την αρχή του Αυγούστου εντοπίστηκαν 841 εισαγόμενα σε σύνολο 6320 κρουσμάτων, δηλαδή το 13% μόνο. Επίσης το 30% των υπολοίπων ήταν ασυμπτωματικά. Το δε 66% σχετίζεται με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ακόμη υπάρχουν και δεδομένα από συρροές που σχετίζονται με 698 κρούσματα.

"Το θέμα των κλειστών δομών είναι επίσης κρίσιμο, αν και δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος αριθμός, όμως έχουμε 168 κρούσματα και γι' αυτό επιβλήθηκε η επικαιροποίηση των μέτρων και κανόνες ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί".

"Τα μέσα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων, η διενέργεια τεστ τα οποία έχουν αυξηθεί πολύ, την έγκαιρη αντιμετώπιση κρούσματος και τη σωστή νοσηλεία που γίνεται πολύ οργανωμένα, ενώ διαθέτουμε και τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα. Επίσης υπάρχουν όπλα για σωστή ιχνηλάτηση των επαφών ώστε να ελαττώσουμε τη διασπορά" είπε ο κ. Γώγος.

Επίσης ο καθηγητής σημείωσε ότι το εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορονοϊού είναι μια πολύ καλή προσπάθεια καθώς παρήγαγε μια απόκριση αντισωμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες σε δοκιμές πρώτου σταδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το ιατρικό περιοδικό Lancet

Ο κ. Γώγος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα, το χαρακτήρισε ως ένα πολύ καλό εμβόλιο.

«Το Lancet είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό και τώρα πια έχουμε βιβλιογραφία για το εμβόλιο της Ρωσίας. Τα δεδομένα είναι πολύ καλά καθώς έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση. Σχεδόν 100%. Πρόκειται για ένα πολύ καλό εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι περιμένουμε τα αποτελέσματα από τη φάση των κλινικών δοκιμών. Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο χρησιμοποιεί παρόμοια πλατφόρμα με τις υπόλοιπες εταιρείες (πλατφόρμα αδενοϊού)

Κατέληξε ότι στην 3η φάση θα εξεταστεί το εμβόλιο ευρέως σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και εκεί θα φανεί η ασφάλεια του. «Γι΄αυτό ο ΠΟΥ στην ανακοίνωση του για το εμβόλιο της Ρωσίας εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE: