Κορονοιός: Η Αθήνα εξελίσσεται σε Θεσσαλονίκη, δυο μήνες μετά

Κορονοιός: Η Αθήνα εξελίσσεται σε Θεσσαλονίκη, δυο μήνες μετά
Στιγμιότυπα από την αγοραστική κίνηση στην οδό Ερμού Eurokinissi

Έντονη ανησυχία από τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Ρεκόρ διμήνου αποτελεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Με αγωνία πλέον αναμένονται τα επιδημιολογικά στοιχεία του επομένου τριημέρου προκειμένου να διαπιστωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, μετά και την ανακοίνωση ότι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν στα 427. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ διμήνου για την περιφέρεια καθώς το προηγούμενο υψηλότερο επίπεδο νέων κρουσμάτων ήταν τα 582 στις 20 Νοεμβρίου. Πλέον η Αττική φαίνεται να “συμπεριφέρεται σχεδόν παρόμοια με τη Θεσσαλονίκη στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η τελευταία δείχνει να διατηρεί πτωτική την τάση της επιδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά κατά το δεύτερο κύμα, η Αττική καταγράφει πάνω από τα μισά νέα κρούσματα στο σύνολο της Επικράτειας, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. Μάλιστα το γεγονός αυτό φαίνεται να αποδίδεται σε ένα βαθμό και στην εξάπλωση της μετάλλαξης του ηνωμένου Βασιλείου. Να μην ξεχνάμε δε ότι έχουν περάσει 8 ημέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς και δύο εβδομάδες από την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι χθες πανελλαδικά διενεργήθηκαν 17.204 μοριακοί έλεγχοι και 19.036 rapid test ήτοι σύνολο 36.240. Στις 20/11, όταν η Αττική δηλαδή ξεκίνησε να σημειώνει υποχώρηση στα νέα κρούσματα, είχαμε 23.148 μοριακούς ελέγχους και 7.982 rapid test ήτοι σύνολο 31.130, δηλαδή η διαφορά δεν ήταν και τόσο μεγάλη.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Αττική είχε βρεθεί τελευταία φορά με περισσότερα από 400 νέα κρούσματα -συγκεκριμένα 413- την 1η Δεκεμβρίου, όταν τα συνολικά κρούσματα ήταν 2.199 και είχαν διενεργηθεί 21.032 μοριακοί έλεγχοι και 9.891 rapid test, ήτοι σύνολο 30.923. Δηλαδή η αύξηση που φάνηκε στις χθεσινές διαγνώσεις δεν αποδίδεται σε κάποια μεγάλη αύξηση των τεστ.

Να επισημάνουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει ημέρες με αρκετά μεγάλο αριθμό τεστ και ποτέ η Αττική, δεν είχε βρεθεί με τόσο υψηλό αριθμό. Επίσης ρεκόρ εμφανίζου και οι δήμοι του κεντρικού τομέα της περιφέρειας, οι οποίοι και παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα μετά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένουν τα στοιχεία των επόμενων ημερών καθώς και τη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα θετικό στοιχείο που έχει καταγραφεί είναι η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης στις 25 Ιανουαρίου, είχαμε 115 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω covid, έναντι 123 εξιτηρίων ασθενών που ανέρρωσαν, με την κάλυψη των απλών κλινών να είναι 19,57% και των κλινών ΜΕΘ στο 45,25%. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως η ισορροπία έχει αλλάξει.

Ειδικότερα χθες έγιναν 150 νέες εισαγωγές, ενώ τα εξιτήρια ήταν 137. Επίσης σε κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονταν 302 ασθενείς με σχεδόν το 50% στην Αττική.

Οι επιστήμονες μελετούν προσεκτικά τους δείκτες νοσηλειών και διασωληνώσεων και η τάση η οποία θα διαμορφωθεί θα οδηγήσει και στις επικείμενες εισηγήσεις τους. Κανείς δεν αποκλείει την αυστηροποίηση των μέτρων και την επιβολή αυστηρότερου lockdown το οποίο δεν θα έπρεπε να το βαφτίζουμε ως τρίτο αφού έστω τυπικά βρισκόμαστε ακόμη στο Δεύτερο.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε και τη αναφορά του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ότι τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν κάτι που περιμέναμε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σαρηγιάννης, συνέδεσε την άνοδο των κρουσμάτων με την αύξηση της κινητικότητας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “είναι λογικό αποτέλεσμα”.

Παράλληλα, τόνισε πως τον ανησυχεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας πως είναι τα ΜΜΜ είναι μια “αχίλλειος πτέρνα”, ενώ πρόσθεσε πως “αν δεν γεννήσουμε λεωφορεία, μπορούμε να μειώσουμε το ιικό φορτίο σε αυτά” με καλύτερο αερισμό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version