Ιλαρά: Στα 170 τα κρούσματα- Μειώνεται η εξάπλωση

Ιλαρά: Στα 170 τα κρούσματα- Μειώνεται η εξάπλωση
Εμβολιασμός (αρχείου) Eurokinissi

Επάρκεια εμβολίων στην αγορά- Ποιοι πρέπει να εμβολιασθούν- Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 που νόσησαν

Στα 170 υπολογίζονται μέχρι σήμερα τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες, όπως δείχνουν οι μετρήσεις η εξάπλωση της ασθένειας φαίνεται να περιορίζεται και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί που είχαν πέσει θύματα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» ή δεν είχαν εμβολιαστεί σε μικρή ηλικία, έσπευσαν να το κάνουν.

«Έχει σταματήσει η ανοδική πορεία των κρουσμάτων» διαβεβαιώνει ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. Όπως λέει στο News 24/7 «Οι τελευταίες μετρήσεις λένε ότι είμαστε στα 170 κρούσματα. Εμείς βλέποντας από καιρό την επιδημία στη Ρουμανία και την Ιταλία καταλαβαίναμε ότι θα έρθει και προς τα εδώ και γι αυτό δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Κάναμε την τεράστια καμπάνια εμβολιασμού των προσφύγων και των μεταναστών, γι’ αυτό και δεν εξαπλώθηκε εκεί η επιδημία. Έχουμε εμβολιάσει σχεδόν όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών. Από τις 18 Αυγούστου ξεκινήσαμε και τους εμβολιασμούς των παιδιών των Ρομά. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν εκεί, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν είχαν πρόσβαση τόσα χρόνια στο σύστημα υγείας».

Σύμφωνα με την Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ «Το 90% όσων ασθένησαν είναι ανεμβολίαστοι και ένα 10% ήταν ατελώς εμβολιασμένοι. Εμείς συστήνουμε τον εμβολιασμό βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιαστεί, με έμφαση σε ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες ευπαθείς αλλά και στους επαγγελματίες υγείας».

Η διαθεσιμότητα των εμβολίων

Όσον αφορά την διαθεσιμότητα των εμβολίων στην αγορά, για την οποία προκλήθηκε θόρυβος τις προηγούμενες ημέρες, η πλευρά του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια. Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο «Δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχουν περίπου 100,000 εμβόλια αυτή τη στιγμή και περιμένουμε ακόμα 35.000. Είμαι κατηγορηματικός και σαφής. Όποιος λέει ότι δεν υπάρχουν εμβόλια λέει ψέματα. Καλούμε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους για την ιλαρά, να το ολοκληρώσουν».

Από την πλευρά του και το ΚΕΕΛΠΝΟ πληροφορεί πως υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα στην αγορά. «Αποθέματα εμβολίων υπάρχουν όπως μας διαβεβαίωσε και ο ΕΟΦ αλλά και οι εταιρείες που το εισάγουν» τονίζει η κ. Γεωργακοπούλου. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100.000 εμβόλια προς διάθεση.

Θέλει λίγο υπομονή να εφοδιαστούν τα ράφια των φαρμακείων από τις αποθήκες. Είναι λογικό από τη στιγμή κάποιοι έσπευσαν μαζικά, να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση. Πάντως δεν υπάρχουν ελλείψεις. Έχουμε διαβεβαιώσεις από όλους» υπογραμμίζει

Πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κωνσταντίνο Κούβαρη, «Υπήρξαν ελλείψεις για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δημιουργήθηκε μια τάση πανικού και ο κόσμος άρχισε να ρωτάει για τα εμβόλια. Ήταν ένα κύμα που προκλήθηκε αλλά σιγά σιγά, με την ενημέρωση εξασθενεί. Κυρίως φοβήθηκαν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν ήξεραν αν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν. Ακόμη δεν έχει εμφανιστεί σε όλες τις αποθήκες η επάρκεια που θα θέλαμε. Εάν το υπουργείο έχει κάνει τις ανάλογες ενέργειες για να δημιουργήσει προϋποθέσεις επάρκειας των εμβολίων θα φανεί τις επόμενες ημέρες» λέει στο News 24/7.

Η ιλαρά και το αντιεμβολιαστικό κίνημα

«Η ιλαρά είναι μια παιδική πολύ μεταδοτική ασθένεια. Επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα κυρίως στις μικρές ηλικίες, κολλάνε σχεδόν όλα τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα» εξηγεί ο Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παθολόγος-Κλινικός Φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Τα συμπτώματα ξεκινούν σαν κοινό κρυολόγημα, με πονοκέφαλο, τρέξιμο της μύτης, κοκκίνισμα των ματιών, βήχα, πονόλαιμο και κρατάνε περίπου 4 ημέρες.

Από εκεί και ύστερα εμφανίζεται το εξάνθημα στο πρόσωπο. Οι κόκκινες κηλίδες με την πάροδο των ημερών πληθαίνουν και στη συνέχεια δημιουργούν μεγάλες πλάκες. Το εξάνθημα κρατάει περίπου 7-9 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρεί. Η όλη αρρώστια της ιλαράς κρατάει περίπου δύο εβδομάδες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι μια καλοήθης ασθένεια που περνάει χωρίς να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με εξαίρεση των υψηλό πυρετό. Όμως ορισμένα άτομα που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό ή σπανιότερα ακόμα και σε υγιή άτομα, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα ή και ή μυοκαρδίτιδα» εξηγεί ο Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Εκτός από τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μειωμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, την διάδοση των μεταδοτικών ασθενειών ευνοεί και ο συνειδητός μη εμβολιασμός ανθρώπων που ακολουθούν το «αντιεμβολιαστικό κίνημα». Όπως λέει ο κ. Σπαντιδέας: «Με το αντιεμβολιαστικό κίνημα των τελευταίων χρόνων, υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που δεν εμβολιάστηκαν σε παιδική ηλικία, έχουν ενηλικιωθεί και βέβαια είναι ευαίσθητα και επιρρεπή να εκδηλώσουν ιλαρά σε μεγάλη ηλικία. Οι οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος παρασύρονται από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί και έχουν κατηγορήσει τα εμβόλια για ορισμένες παθήσεις. Για παράδειγμα λένε ότι η αύξηση των αυτοανόσων νοσημάτων μπορεί να οφείλεται στα εμβόλια. Αυτό όμως έχει αποδειχθεί με πολλές επιστημονικές μελέτες δεν ισχύει και κατά συνέπεια παρασύρονται οι άνθρωποι σε μη εμβολιασμό των παιδιών τους με όλους τους κινδύνους που αυτό μπορεί να έχει». Σύμφωνα με τον ίδιο, «Αυτό το σοκ που προκλήθηκε αυτές τις ημέρες, ευτυχώς δρα σαν αντι-κίνημα, με τους ανθρώπους να ζητούν να εμβολιαστούν. Πλέον αφού έχει εκδηλωθεί η μικροεπιδημία στην χώρα μας, καλό θα είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε μικρή ηλικία να σπεύσουν να το κάνουν τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος επισημαίνει ότι «Αυτός ο πανικός που δημιουργήθηκε ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να καταλάβει ο κόσμος ότι θα ξαναθυμηθούμε αρρώστιες που τις είχαμε ξεχάσει αν το επίπεδο εμβολιασμού πέσει. Γι αυτό να ακολουθήσουν όλοι τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού». Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Μπασκόζος, το υπουργείο ξεκινά ήδη και φέτος την καμπάνια εμβολιασμού για τη γρίπη, ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό εμβολιασμένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα