Κάπνισμα: Πώς μπορεί να μειωθεί η βλάβη από την κακή συνήθεια

Κάπνισμα: Πώς μπορεί να μειωθεί η βλάβη από την κακή συνήθεια
Άνδρας ανάβει τσιγάρο Eurokinissi

Ποια είναι τα οφέλη από την υποκατάσταση των κλασικών τσιγάρων με θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος είναι να μην το ξεκινήσει καθόλου. Για κάποιον που ήδη καπνίζει, η διακοπή του καπνίσματος είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο. Αν όμως δεν το διακόψει, τότε η μετάβαση σε ένα προϊόν που δεν περιλαμβάνει καύση αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος.

Αυτό οφείλεται στο ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιβλαβών χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου και συνδέονται με παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα παράγονται κατά την καύση.

Όταν κάπ0ιος διακόψει το κάπνισμα, ο κίνδυνος ανάπτυξης των σχετιζόμενων με αυτό νοσημάτων και προβλημάτων υγείας δεν εξαφανίζεται εν μία νυκτί, αλλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο διάστημα έχει υπάρξει κανείς καπνιστής και όσα περισσότερα τσιγάρα έχει καπνίσει σε αυτό το διάστημα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Για αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό ένας καπνιστής να διακόψει το κάπνισμα το συντομότερο δυνατό. Μετά τις πρώτες λίγες ημέρες διακοπής του καπνίσματος τσιγάρου, η έκθεση σε τοξικές ουσίες μειώνεται κατά πολύ και μέσα σε τρεις έως έξι μήνες μπορεί να παρατηρήσει μείωση στον βήχα και στη δυσκολία αναπνοής.

Η καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή είναι να διακόψει πλήρως το κάπνισμα, αλλά, δυστυχώς, δεν κάνουν όλοι οι καπνιστές αυτή την επιλογή. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί προϊόντα εναλλακτικά του τσιγάρου για τα άτομα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού ή νικοτίνης.

Η χρήση αυτών των προϊόντων είναι καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος γιατί δεν καίνε τον καπνό, αν και είναι σημαντικό για κάθε προϊόν να αξιολογείται επιστημονικά για να προσδιοριστεί το πόσο καλύτερο είναι σε σύγκριση με το τσιγάρο. Προτού περάσουμε στις λεπτομέρειες των μελετών, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, αν και δυνητικά λιγότερο επιβλαβή, περιέχουν καπνό ή νικοτίνη και, επομένως, δεν είναι ακίνδυνα.


Ποια είναι τα οφέλη από την αλλαγή της βλαβερής συνήθειας

Μείωση του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της καύσης, όπως σε ένα τσιγάρο. Όταν ο καπνιστής «ρουφά» ένα τσιγάρο, το CO εισέρχεται στο σώμα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια που κανονικά μεταφέρουν οξυγόνο αρχίζουν να μεταφέρουν CO. Αυτό μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που παρέχεται σε ολόκληρο το σώμα. Το CO παράγεται επίσης με φυσικό τρόπο στο σώμα όταν η αιμοσφαιρίνη – η πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία μεταφέρει το οξυγόνο – διασπάται. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έκθεση σε χαμηλά επίπεδα CO (όπως συμβαίνει με τους καπνιστές) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα για άσκηση, εξέλιξη αθηροσκλήρωσης και ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Λίγες ημέρες μετά τη μετάβαση από τα τσιγάρα σε ένα προϊόν θέρμανσης καπνού, το σώμα εκτίθεται σε χαμηλότερα επίπεδα CO. Το προϊόν αυτό παράγει κατά μέσον όρο 98% λιγότερο CO σε σύγκριση με τα τσιγάρα. Στις κλινικές μελέτες της παρασκευάστριας εταιρείας (PhilipMorrisInternational) που πραγματοποίησαν οι Luedicke και συν. και οι Haziza και συν., οι συμμετέχοντες που μετέβησαν από τα τσιγάρα προϊόν αυτό, εμφάνισαν σημαντική μείωση του επιπέδου του CO στο αίμα μόλις 24 ώρες μετά την αλλαγή. Η μείωση αυτή ήταν σχεδόν ίδια με τη μείωση που παρατηρείται στα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα.

Η αναπνοή βελτιώνεται και η μείωση της πνευμονικής λειτουργίας αρχίζει να ομαλοποιείται

Η μείωση της πνευμονικής λειτουργίας με την ηλικία είναι φυσιολογική, αλλά το κάπνισμα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Με την πάροδο του χρόνου, οι τοξικές ουσίες του καπνού μπορούν να καταστρέψουν τους πνεύμονες, σε σημείο που να μην μπορούν να εκταθούν επαρκώς. Οι πνεύμονες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή, με αποτέλεσμα τη ροή λιγότερου αέρα προς και από τους πνεύμονες. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μετριάσει τον ρυθμό μείωσης της πνευμονικής λειτουργίας, σε σύγκριση με τη συνέχιση του καπνίσματος. Μία παράμετρος της πνευμονικής λειτουργίας είναι η μέτρηση του FEV δηλ. ο έλεγχος του βίαια εκπνεόμενου όγκου αέρα. Η εξέταση αυτή μετρά πόσο αέρα μπορεί να εκπνεύσει ένα άτομο σε ένα δευτερόλεπτο.

Βελτίωση του επιπέδου χοληστερόλης

Το κάπνισμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τη χοληστερόλη, κάτι που γενικά αντικατοπτρίζεται στη μείωση της καλής χοληστερόλης στο σώμα. Η HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) είναι γνωστή ως η «καλή χοληστερόλη», επειδή η πρωτεΐνη αυτή δεσμεύει τη χοληστερόλη και άλλα μόρια στο σώμα και τα μεταφέρει στο ήπαρ (και σε ορισμένα άλλα όργανα), προκειμένου να απομακρυνθούν από το σώμα.

Οι υψηλότερες τιμές HDL σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Αντιθέτως, η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) είναι γνωστή ως η «κακή χοληστερόλη» και συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

Το συνολικό προφίλ του κινδύνου για την υγεία βελτιώνεται

Αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε σαφώς από αυτή την έως τώρα έρευνά της εταιρείας είναι πως το συνολικό προφίλ του κινδύνου για την υγεία ενός καπνιστή μπορεί να βελτιωθεί με τον χρόνο, μετά την πλήρη μετάβαση στο προϊόν θέρμανσης καπνού.

Τονίζεται βέβαια πως η μετάβαση από το τσιγάρο σε ένα προϊόν χωρίς καύση δεν θα είναι ποτέ καλύτερη επιλογή για την υγεία από ότι η πλήρης διακοπή της χρήσης κάθε προϊόντος που περιέχει καπνό ή νικοτίνη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα