Κικίλιας: Πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τέλος Μαΐου

Κικίλιας: Πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τέλος Μαΐου
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Eurokinissi

Ο Υπουργός παράλληλα τόνισε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου όλοι οι ενήλικες στη χώρα θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί. 

Τους 100.000 εμβολιασμούς ξεπερνά σήμερα η χώρα και με βάση την πορεία αυτή θα έχουμε πετύχει συνολικούς εμβολιασμούς πάνω από 5 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος Μαΐου σημείωσε κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο Υπουργός παράλληλα τόνισε μέχρι τα μέσα Ιουλίου όλοι οι ενήλικες στη χώρα θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ανέφερε δε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

“Την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας και προχωράμε βήμα- βήμα στην άρση των περιορισμών και χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί” επεσήμανε.

Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε ότι σήμερα υπάρχει αισιοδοξία. Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

Επισημάνσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση, αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύχρηστό εμβόλιο, καθώς δε χρειάζεται ψύξη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, έχει δείξει αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη συμπτωματικής νόσου ενώ προστατεύει από 77 έως 88% ενάντια στην μέτρια και σοβαρή μορφή της λοίμωξης. Ας σημειωθεί ότι το εμβόλιο χορηγείται στους άνω των 18 ετών και στις κλινικές δοκιμές δε συμπεριλήφθηκαν οι έγκυες γυναίκες.

Ας σημειωθεί ότι η πλήρη προστασία από το εμβόλιο της Johnson & Johson έρχεται μετά από 28 μέρες. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται και να νομίζει ότι και για τα άλλα εμβόλια αρκεί με μία δόση.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα επίσης με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη χώρα 3.280.000 εμβολιασμοί, με 1.020.000 συμπολίτες μας να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις δηλαδή κάλυψη 10%, ενώ το 21,5% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Σχετικά με τι παραδόσεις, μέσα στο Μάιο θα λάβουμε 2,15 εκατ. εμβόλια από τη pfizer και 350.00 από τη Moderna. Από τη Johnson & Johnson έχουν επιβεβαιωθεί 220.000 δόσεις και αναμένεται επιβεβαίωση για άλλες 80.000, ενώ από την AstraZeneca έχει επιβεβαιώσει 150.000 δόσεις και αναμένεται οι επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες μέχρι τις 340.000 που έχουν συμφωνηθεί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη ότι τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-39 έχουν ήδη κλείσει 354.000 ραντεβού που αφορούν 177.000 πολίτες και επίσης 65.000 έχουν ήδη γίνει. Στην ηλικιακή ομάδα 40-44 έχουν κλειστεί 235.000 ήτοι περίπου 117.000 πολίτες, ενώ έχουν ήδη γίνει 31.000 εμβολιασμοί. Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού και 3112 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα