Κικίλιας: Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλάρωση στους περιορισμούς κινητικότητας

Κικίλιας: Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλάρωση στους περιορισμούς κινητικότητας
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η κατάσταση στο ΕΣΥ αν και παρουσιάζει σταθεροποίηση παραμένει ιδιαίτερα πιεστική. Στο 83% οι κατειλημμένες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, στο 91% στην Θεσσαλονίκη.

Στη μεγάλη δυσκολία να υπάρχει άρση στους περιορισμούς κινητικότητας λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης που εξακολουθεί να υφίσταται το ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, το απόγευμα της Τετάρτης 9/10. Όπως τόνισε, η κατάσταση παραμένει πιεστική στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ.

Ο υπουργός ανέφερε όχι σε επικοινωνία που είχε με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σημειώθηκε ότι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών αλλά και 65 έως 74, παρουσιάζει αύξηση τον τελευταίο μήνα 5%. Ενώ η πλειοψηφία των κρουσμάτων κατανέμεται σε ηλικίες 40-64 ετών. Επίσης περισσότερα νέα κρούσματα παρουσιάζονται τις τελευταίες 7 ημέρες στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθία, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται με βάση τον κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Πάντως θεωρείται σχετικά θετικό το γεγονός ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με εξιτήρια και αυτό μετά από 5 εβδομάδες lockdown και οι ΜΕΘ παρουσιάζουν σταθεροποίηση.

“Όσον αφορά στα ποσοστά κάλυψης των κλινών ΜΕΘ, αυτό ανέρχεται στο 83% στην Επικράτεια, στο 77% στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη. Κι αυτό μετά από 5 εβδομάδες lockdown και με πολύ μεγάλες προσπάθειες της κοινωνίας και τη μάχη του έδωσαν οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ”, σημείωσε ο υπουργός.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα “τίθεται πλέον ευθέως το ερώτημα: με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, αυτή την πίεση στο ΕΣΥ, εάν σαν κοινωνία προτεραιοποιούμε το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη, αγάπη, προστασία στις ευπαθείς ομάδας, η εκτίμηση και ο σεβασμός στην προσπάθεια του ΕΣΥ ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα. Αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά»

Η κινητικότητα έχει δείξει αυξητική τάση παρά το lockdown και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει και που θα νοσηλευτεί ένας πολίτης μετά από μία χαλάρωση, σημείωσε επίσης ο κ. Κικίλιας και ανέφερε ότι μέσος όρος παραμονής ενός ασθενή είναι στις ΜΕΘ 15 ημέρες και 10 ημέρες ως διασωληνωμένος.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, υποστήριξε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει πραγματοποιήσει 141 συνεδριάσεις «με μέση διάρκεια 3,5 με 4 ώρες που σημαίνει εκατοντάδες ώρες συνεδριάσεων χωρίς να συνυπολογίζουμε την προετοιμασία» και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε φως στο τούνελ, με τα εμβόλια».

Τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα