Κορονοϊός: Αχτίδα αισιοδοξίας από τους επιδημιολογικούς δείκτες, ερωτήματα για τους ελέγχους

Κορονοϊός: Αχτίδα αισιοδοξίας από τους επιδημιολογικούς δείκτες, ερωτήματα για τους ελέγχους
Κόσμος με μάσκες περπατά στην Ερμού στην Αθήνα Eurokinissi

Μετά από 3 μήνες τα συνολικά κρούσματα στην Επικράτεια έπεσαν κάτω από τα 1000. Την ίδια ώρα σημαντική μείωση υπάρχει και σε μοριακά και rapid test τα οποία υποκαθίστανται από τα self test.

Εντυπωσιακή υποχώρηση σημειώνουν το τελευταίο διάστημα οι επιδημιολογικοί δείκτες, γεγονός που πλέον αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας ότι όντως ο κορονοϊός στη χώρα έχει μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνεται ότι και η επιδημιολογική επιτήρηση έχει χαλαρώσει, καθώς οι αξιόπιστοι έλεγχοι μέσω των μοριακών και των rapid test, έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς έχουν κερδίσει πλέον έδαφος τα self test.

Χθες ανακοινώθηκαν 877 νέα κρούσματα, αριθμός ο οποίος έχει να αποτυπωθεί στην επιδημιολογική εικόνα του ΕΟΔΥ από τις 22 Φεβρουαρίου, ενώ εντυπωσιακή είναι και η αποσυμφόρηση των κλινών covid, απλών αλλά και ΜΕΘ.

Αυτή τη στιγμή συνολικά μόνο το περίπου 35% των κλινών covid είναι κατειλημμένες στα νοσοκομεία όπως επίσης το 65,5% των ΜΕΘ. Να αναφέρουμε δε ότι μέσα σε μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά 13,3% και πλέον είναι 569.

Η σημαντική πτώση στις νοσηλείες είναι ο σημαντικότερος δείκτης ότι η επίπτωση της επιδημίας υποχωρεί, όπως επίσης και ο μέσος όρος ημερήσια θανάτων που το τελευταίο 7ήμερο υποχώρησε στους 52, που ναι μεν δείχνει υψηλός αλλά με σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης επίσης.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μέση θετικότητα του τελευταίου επταημέρου υποχώρησε ελαφρά στο 3,86% από 3,91%.

Διενέργεια Τεστ

Αξίζει να αναφερθούμε σε μία σημαντική παράμετρο η οποία έχει να κάνει με την επιδημιολογική επιτήρηση. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέσος όρος μοριακών και rapid test του προηγούμενου επταημέρου ήταν 47.352 έλεγχοι. Επίσης έως τις 22 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 9.232.882 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), ενώ 200.697 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Πριν από μία εβδομάδα αντίστοιχα, σημειώνονταν ότι ο μέσος όρος του επταημέρου ήταν 55.375 έλεγχοι (rapid και μοριακοί) και σχετικά με τα Self-tests, έως τι 15 Μαΐου 2021, είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 5.331.757 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 141.516 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Δηλαδή τα self test σημείωσαν αύξηση περίπου 75% επειδή βεβαίως αυτά θεωρήθηκαν προαπαιτούμενα για πολλές δραστηριότητες και δη για μετακινήσεις.

Τα self test αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στο έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού, αλλά φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έχουν την ίδια αξία όπως τα rapid και πολύ περισσότερο τα μοριακά. Κι εδώ υπάρχει ίσως ένα γκρίζο σημείο όσον αφορά στην ορθή επιδημιολογική επιτήρηση.

Σύμφωνα δε με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε περίπου 6.500 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν, όταν ασυμπτωματικοί συνάνθρωποί μας έκαναν self-test. Σημαντικό δηλαδή ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω αυτής της νέας εξέτασης.

“Το τεράστιο όφελος των αυτοδιαγνωστικών τεστ επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα. Από τις 8 Απριλίου μέχρι και σήμερα, έχουν διαγνωστεί χάρις σε αυτή τη χρήση του τεστ περισσότερα από 19.000 συνάνθρωποί μας που δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί. Η έγκαιρη διάγνωση τούς έδωσε τη δυνατότητα να προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους συναδέλφους τους, αλλά και τους φίλους τους. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού μέσα στα σπίτια, αλλά και στους εργασιακούς χώρους. Είδαμε δε στην πράξη ότι δουλεύουν καλά. Μόλις 0,2% βγαίνουν θετικά, που στην πλειοψηφία τους επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια με επανεξέταση σε δομές υγείας” σημείωσε η καθηγήτρια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα