Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες, εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες, εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής
Εσωτερικό ΜΕΘ shutterstock

Αυξήθηκαν σημαντικά οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ της Αττικής. Προβληματίζει ο μεγάλος αριθμός κυριακάτικων κρουσμάτων.

Μόνο καθησυχαστικά δεν είναι τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ σχετικά με την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, με τη σταθεροποίηση σε πάνω από 320, των διασωληνωμένων να είναι ο πλέον αρνητικός δείκτης. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής έχουν φτάσει στους περίπου 220, με αποτέλεσμα μόλις 40 ή μόνο 2 στις 10 να είναι διαθέσιμη. Το δε αρνητικό είναι επίσης ότι μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι κατά 13% προσεγγίζοντας τους 2420 δηλαδή πλέον είναι κατειλημμένες περίπου το 40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες σημειώθηκε ρεκόρ “Κυριακάτικων” κρουσμάτων μέσα στο 2021. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 884 νέα κρούσματα τα οποία μάλιστα είχαν ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά. Η εξάπλωση του ιού πλέον είναι ιδιαίτερα διευρυμένη και αξίζει να αναφερθεί το παράδειγμα της Λευκάδας η οποία χθες για πρώτη φορά κατά το δεύτερο κύμα ξεπέρασε σε ημερήσια βάση τα 1-2 κρούσματα, με 9 μολύνσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες στην Αττική, 21/02/2021 εντοπίστηκαν 437 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική σήμερα είναι εξής:

– Ανατολική Αττική 32

– Βόρειος Τομέας Αθηνών 55

– Δυτική Αττική 14

– Δυτικός Τομέας Αθηνών 103

– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 108

– Νότιος Τομέας Αθηνών 38

– Νήσοι 5

– Πειραιάς 82

Πέρα όμως από αυτά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι περίπου το 55% των ΜΕΘ για covid πανελλαδικά είναι κατειλημμένες και το 83% της Αττικής κι αυτό διότι άνοιξαν άλλες 20 ΜΕΘ σε νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ την Παρασκευή. Ίσως οι περίπου 365 νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ να μην ανησυχούν καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται, όμως το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε αποκλιμάκωση και όχι σταθεροποίηση σε πάνω από 300, όσον αφορά στα σοβαρά περιστατικά.

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι και οι νέες εισαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες έγιναν 260 εισαγωγές και έγιναν μόνο 75 εξιτήρια. Βέβαια είναι γνωστό ότι την Κυριακή γίνονται λίγα εξιτήρια. Όμως οι 260 εισαγωγές που είναι από τους υψηλότερους αριθμούς των τελευταίων εβδομάδων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ μέσα στην εβδομάδα. Επίσης οι μισές από τις νέες εισαγωγές έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει σε επικείμενες πιέσεις, το Υπουργείο Υγείας ήδη προετοιμάζεται και ήδη έχει έρθει σε επαφές με ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα έχει υπάρξει σχέδιο για την χρήση περίπου 100 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Επίσης το Σάββατο 20/2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα Νοσοκομεία της Αττικής, στο Υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία του Βασίλη Κικίλια.

Συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, η Αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ Μαρία Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΘ Αντώνιος Μαυρομμάτης και Αθανάσιος Πρεκατές.

Στη συνάντηση έγινε εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των ΜΕΘ στην Αττική και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της Αττικής.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας συμφώνησαν με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συμβάλλουν στην υλοποίησή του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα