Κορονοϊός: Ανακαλύφθηκε "απόγονος" της Δέλτα πιο μολυσματικός

Σωματίδιο του κορονοϊού
AP

Ομάδα ειδικών διαπιστώνει ότι μια υπό-παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης είναι 10-15% πιο μεταδοτική από την ίδια τη μετάλλαξη.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει καταβάλλει τους επιστήμονες οι παρακολουθούν με αγωνία έναν "απόγονο" της Δέλτα μετάλλαξης, ο οποίος μπορεί να ευθύνεται για τον αυξανόμενο αριθμό νεών κρουσμάτων κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δείχνει πιο μολυσματικός από την αρχική παραλλαγή. Αυτή η υπο-παραλλαγή (AY.4.2) απομονώθηκε πρόσφατα από τους ιολόγους που παρακολουθούν τη γενετική εξέλιξη της Δέλτα, αλλά αντιπροσωπεύει ήδη σχεδόν το 10% των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο των Financial Times, ο επιπολασμός της νέας παραλλαγής, αυξάνεται ραγδαία, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο η αρχική μετάλλαξη Δέλτα όταν έφτασε στη Βρετανία από την Ινδία στις αρχές του τρέχοντος έτους.

ADVERTISING

Δύο ειδικοί-ο Jeffrey Barrett, από το Wellcome Sanger Institute στο Cambridge και ο Francois Balloux, διευθυντής του University College London Genetics Institute-είπαν ότι το AY.4.2 φαίνεται να είναι 10 έως 15% πιο μεταδοτικό από ό, τι η αρχική παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Εάν επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία, το AY.4.2 μπορεί να είναι το πιο μολυσματικό στέλεχος του κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε ο Balloux.

"Πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο", πρόσθεσε. «Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην οποία έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος και δεν αποκλείεται η ανάπτυξη αυτή να είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός».

Ορισμένοι επιστήμονες στις ΗΠΑ συνέδεσαν την εμφάνιση του AY.4.2 με τα πολύ υψηλά επίπεδα κρουσμάτων Covid, νοσηλειών και θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο - πολύ υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν αλλού στη δυτική Ευρώπη.

Ο Scott Gottlieb, πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter πως το στέλεχος περιλαμβάνει τη μετάλλαξη Κ417Ν που είχε προκαλέσει ανησυχία όταν είχε εντοπιστεί και στην παραλλαγή Βήτα (της Νότιας Αφρικής), επειδή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

"Χρειαζόμαστε αμέσως έρευνα για να εντοπίσουμε εάν αυτή η νέα υπο-παραλλαγή της Δέλτα είναι πιο μεταδοτική, και αν έχει μερική δυνατότητα παράκαμψης της ανοσίας. Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη πως είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, αλλά πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για να δούμε τα χαρακτηριστικά και αυτής και των άλλων παραλλαγών του κορονοϊού", πρόσθεσε.

. Ο Barrett σημειώνει ακόμη στους FT ότι: "Ενώ η AY.4.2 μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, δεν εξηγεί από μόνη της το πρόσφατο υψηλό φορτίο περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σημαντικά στη Βρετανία κυρίως λόγω της μειωμένης έμφασης σε μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο εξαερισμός και η εργασία από το σπίτι".

Επίσης ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση των μεμονωμένων μεταλλάξεων στη συμπεριφορά των ιών, επειδή επηρεάζουν το σχήμα και τη συμπεριφορά της πρωτεΐνης ακίδας με τρόπο που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει. «Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς η ίδια η Δέλτα επιτυγχάνει τόσο υψηλή μολυσματικότητα», είπε. Η παραλλαγή Άλφα που εξαπλώθηκε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι ήταν περίπου 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό από τη Γουχάν και η Δέλτα πρόσθεσε περίπου 60% επιπλέον από το Άλφα. Η AY.4.2 δεν αναμένεται να προσθέσει μεταδοτικότητα σε τέτοια κλίμακα, σημείωσε ο Gupta.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Μετάλλαξη Δέλτα
SHARE:

24Media Network