Κορονοϊός: Ανησυχία από τη διατήρηση των κρουσμάτων στα επίπεδα των 300

Κορονοϊός: Ανησυχία από τη διατήρηση των κρουσμάτων στα επίπεδα των 300
Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με covid. AP

Εικόνα σταθεροποίησης στα επίπεδα των 300 νέων διαγνώσεων κορονοϊού, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, όμως ο αριθμός αυτός δεν εφησυχάζει.

Δυσανάλογα φαίνονται να κινούνται οι αριθμοί των διασωληνώσεων, των θανάτων και των εισαγωγών σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε σχέση με τα νέα κρούσματα κορονοϊού , γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το κατά πόσο έχει επιτευχθεί ο έλεγχος της επιδημίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κύκλους των επιδημιολόγων, μπορεί να διαπιστώνεται μία σχετική μείωση στα νέα κρούσματα σε περίπου 300 σε ημερήσια βάση, όμως θα πρέπει να δούμε ουσιαστική πτώση του αριθμού αυτού, ώστε να μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά ασθενών που διασωληνώνονται ή καταλήγουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στα πιο δύσκολα περιστατικά, η εικόνα που έχουμε σήμερα αντανακλά την πορεία της πανδημίας περίπου 3 βδομάδες πριν. Το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 90 διασωληνωμένοι, περί τους 100 ασθενείς σε κλίνες ΜΕΘ και 25 νεκροί σε ένα τριήμερο, δείχνει τη σημαντική επίπτωση της επιδημίας από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τη συγκεκριμένη περίοδο τα κρούσματα που ανιχνεύονταν ήταν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα δηλαδή κοντό στα 300, κάτι που δεν πριονίζεται την υποχώρηση της επιδημίας.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι από τη στιγμή που στο διάστημα των 3 τελευταίων εβδομάδων είδαμε ότι όχι μόνο δεν μειώθηκαν τα νέα κρούσματα, αλλά είχαμε αρκετές ημέρες έναν αριθμό άνω των 400 νέων διαγνώσεων, τις επόμενες μέρες δεν αναμένουμε υποχώρηση ούτε στα σοβαρά περιστατικά ούτε στις απώλειες ζωών.

Να αναφέρουμε ότι από την περασμένη Παρασκευή, που είχαν καταγραφεί 391 νέα κρούσματα, η πορεία της επιδημίας φαίνεται ότι έχει μικρή κάμψη, καθώς το Σάββατο είχαν καταγραφεί 306 κρούσματα, την Κυριακή 280 αλλά και χθες Δευτέρα 295 νέα κρούσματα. Κατά μέσο όρο δηλαδή η επιδημία κινήθηκε λίγο κάτω από τα 300 νέα κρούσματα ημερησίως. Η μείωση αυτή δεν φαίνεται να αποτελεί κάποιο σημαντικό επιδημιολογικό στοιχείο, καθώς αντίστοιχα μία εβδομάδα πιο πριν τα νέα κρούσματα ήταν της τάξης των 270 σε ημερήσια βάση.

Παράλληλα, στον κατάλογο των ασθενών που κατέληξαν το προηγούμενο τριήμερο προστέθηκαν 26 άνθρωποι. Μάλιστα, μέσα στον Οκτώβριο έχουν καταλήξει 65 άνθρωποι λόγω του κορονοϊού, με το 40% αυτών να είναι απώλειες των τελευταίων τριών ημερών. Την Παρασκευή καταγράφηκε ένας θάνατος, το περασμένο Σάββατο 5 θάνατοι, την Κυριακή 13 θάνατοι – αποτελώντας και αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από την αρχή της επιδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα- και άλλοι 7 θάνατοι ήταν ο χθεσινός απολογισμός με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων να είναι ηλικιωμένοι.

Στο πεδίο των ΜΕΘ αποτυπώνεται αρκετή πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται στους 93, ενώ περίπου 110 βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι από τα χθεσινά 295 κρούσματα, τα 43 ή εισαγόμενα – τα 40 στις πύλες εισόδου της χώρας και 3 που πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο. Επίσης το 60% των κρουσμάτων καταγράφονται και πάλι στην Αττική, ενώ από τα 145 νέα περιστατικά κορονοιού στο λεκανοπέδιο, τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα