Κορονοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιιικά χάπια - Πώς χορηγούνται

Χάπια
Χάπια MERCK & CO. VIA AP

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χορήγηση αντιιικών χαπιών κατά του κορονοϊού. Πώς θα χορηγούνται στους ασθενείς.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χορήγηση των χαπιών κατά του κορονοϊού, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγησή τους, η υφυπουργός τόνισε πως θα δίνονται όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

"Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ" δήλωσε χθες χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Σημειώνεται ότι αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ΕΜΑ) μέσα στον Ιανουάριο, ενώ έχει ήδη πάρει το "πράσινο φως" από τις αρμόδιες Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Αντιιικά χάπια: Οδηγίες για τη χορήγησή τους

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο EMA για τις εθνικές αρχές που αποφασίζουν την πρώιμη χρήση του χαπιού της Merck, πριν από την άδεια κυκλοφορίας του, το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με κορονοϊό, που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή η μολνοπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων.

Το χάπι θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της νόσου Covid-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, που διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως για πέντε ημέρες.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη σε μη νοσηλευόμενους, μη εμβολιασμένους ασθενείς με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση που τους έθετε σε κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, αξιολογήθηκαν ως μέρος αυτής της συμβουλής.

Το χάπι, όταν χορηγήθηκε σε δόση 800 mg δύο φορές την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, όταν η θεραπεία ξεκίνησε εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, το 7,3% των ασθενών (28 από τους 385) που έλαβαν το εν λόγω χάπι σε σύγκριση με το 14,1% (53 από τους 377) των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) είχαν νοσηλευτεί ή είχαν πεθάνει.

Κανένας από τους ασθενείς δεν πέθανε σε σύγκριση με οκτώ ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Φάρμακο κορονοϊού, Covid-19
SHARE:

24Media Network