Κορονοϊός: Δοκιμασία για το ΕΣΥ- Αυξάνονται εισαγωγές και νοσηλείες

Διασωλήνωση ασθενούς με covid-19.

Στους 522 ανέρχονται πλέον οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία. Σχεδόν οι μισοί βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Σε οριακά επίπεδα Ευαγγελισμός και Σωτηρία

Στους 64 έφτασαν χθες οι ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι χρειάστηκε να εισαχθούν σε κάποιο νοσοκομείο, με το συνολικό πλέον αριθμό των νοσηλευόμενων λόγω σοβαρών συμπτωμάτων να διαμορφώνεται στους 522. Το μεγαλύτερο βάρος φαίνεται να σηκώνουν ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία, με το πρώτο μάλιστα να έχει καλύψει 18 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Τα νούμερα φαίνονται αρκετά μεγάλα, αποτυπώνοντας την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο όμως αυτή τη στιγμή διατηρεί ισχυρές αντοχές. Να σημειώσουμε ότι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 2000 ειδικές κλίνες προκειμένου να υποδεχτούν περιστατικά κορονοϊού και λίγο πάνω από 200 κλίνες Μανάδων Εντατικής Θεραπείες. Έτσι το ΕΣΥ όντως αντέχει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Όμως στην περιοχή της Αττικής τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο δύσκολα. Πάνω από τα μισά κρούσματα που νοσηλεύονται διασωληνωμένα βρίσκονται σε νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας, όπως και τα μισά περίπου από τα συνολικά περιστατικά που είναι πιο σοβαρά και χρήζουν νοσηλείας.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί έντονα τις υγειονομικές αρχές και δικαιολογεί τις χθεσινές ανακοινώσεις για αυστηροποίηση μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού. Μέτρων τα οποία από την πρώτη ανάγνωση διαπιστώνεται ότι δεν αναμένεται να επιφέρουν τη ραγδαία αποκλιμάκωση νέων μολύνσεων η οποία επιδιώκεται και έτσι το ΕΣΥ αναμένεται να δεχτεί περαιτέρω πίεση.

Όπως επεσήμανε χθες ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, "Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που βαραίνουν και καταλήγουν σε διασωλήνωση, παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες χωρίς σημεία κάμψης, γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας".

Επίσης σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (14η) Έκθεση Προόδου Παρατηρητηρίου για τον Covid-19 η οποία όμως αφορά στην περίοδο 3-10 Σεπτεμβρίου, "παρατηρείται ήπια αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας, συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 με την πληρότητα να ανέρχεται σε 26% (από 23% ), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ".

Να σημειώσουμε όμως ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1278, οι διασωληνώσεις κατά 16 και οι συνολικές νοσηλείες κατά 45 και πλέον. Διαπιστώνεται δηλαδή μια σημαντική επιδείνωση.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι όπως σημείωσε χθες κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, "Σε ό,τι αφορά την πίεση του συστήματος Υγείας, το γνωρίζουμε αυτό. Θα αυξήσουμε τη δυναμικότητα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για Covid. Το κάνουμε ήδη αλλά έχει μία διαδικασία, γιατί πρέπει κάποια περιστατικά να μεταφερθούν, να διακομιστούν σε άλλες ΜΕΘ".

Συμπλήρωσε επίσης ότι "Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου στις 200 διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Covid. Και στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε φτάσει τις 400. Επομένως, έχουμε το σχέδιο και έχουμε τον προγραμματισμό να αυξήσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά αυτά".

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη 15/9 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επίσης χθες είχαμε 3 καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 116 (37%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Να αναφέρουμε ότι χθες βράδυ κατέληξε ένας 85χρονος στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 314.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE: