Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ – Κατειλημμένες οι 9 στις 10 ΜΕΘ

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ – Κατειλημμένες οι 9 στις 10 ΜΕΘ
Στιγμιότυπο από μεταφορά ασθενούς με covid σε κλίνη ΜΕΘ. AP

Οριακή είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ λόγω της αθρόας αύξησης περιστατικών covid. Νύχτα τρόμου στην εφημερία του Γεννηματάς. Προς μονοθεματικά covid νοσοκομεία κινείται και πάλι η κυβέρνηση.

Μελανά είναι τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, με το ΕΣΥ να οδεύει προς πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης με πάνω από το 90% των κλινών ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες. Χαρακτηριστική η χθεσινή εφημερία του Γεννηματάς που αναγκάστηκε να δανειστεί ράντζα από το Σωτηρία για νοσηλείες non covid περιστατικών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται η μετατροπή νοσοκομείων σε αποκλειστικά για covid.

Καθημερινά πλέον περισσότερα από 6000 κρούσματα καταγράφονται στη χώρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νοσηλείες. Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έκλεισε με συνολικά 42.734 νέα κρούσματα, 357 νέους θανάτους και αύξηση στις διασωληνώσεις κατά 50.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα που νοσηλεύονται λόγω covid φτάνουν περί τα 3500 και καταλαμβάνουν πάνω από τις μισές κλίνες που διαθέτουμε για κορονοϊού. Επίσης είναι κατειλημμένες οι 9 στις 10 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει πάνω από 80%, ενώ στην περιφέρεια και ειδικά στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα εκτιμάται κοντα στο 100%.

Οι διευθυντές των κλινικών από τα περισσότερα νοσοκομεία κάνουν λόγω για δύσκολες μέρες με εξαντλημένο προσωπικό. Υπάρχουν ελλείψεις λόγω αναστολών εργασίας άλλα και λόγω αποχωρήσεων ενώ οι προσλήψεις και συμβάσεις με επικουρικούς δεν είναι αρκετές.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα ότι “Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορονοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό”.

Να επισημάνουμε δε ότι μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκε ο μέσος όρος ημερήσιων νοσηλειών κατά 23% στις 337.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ “Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 470 (58.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 382 (81.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 88 (18.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.351 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή +11.92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς”.

Αντίστοιχα η σχετική επισήμανση πριν μία εβδομάδα ήταν: “Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 421 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.313 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς”.

Είναι ξεκάθαρο ότι κινούμαστε σε πολύ άσχημο δρόμο όσον αφορά στην εξέλιξη της επιδημίας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείει αυστηρότερα μέτρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα