Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το ΕΣΥ γίνει και πάλι μονοθεματικό για περιστατικά covid

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το ΕΣΥ γίνει και πάλι μονοθεματικό για περιστατικά covid
Από το νοσοκομείο Σωτηρία. Alexandros Michailidis / SOOC

Δραματικές οι πιέσεις στα νοσοκομεία με την Κυβέρνηση να προχωρά στη μείωση των χειρουργείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μια από τις τελευταίες εφεδρείες του ενεργοποιεί το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί τα αυξημένα περιστατικά βαριάς νόσησης από κορονοϊό, η οποία μετατρέπει για μια ακόμη φορά και πάλι το ΕΣΥ μονοθεματικό για τη διαχείριση κατά βάση covid ασθενείς.

Έγγραφο το οποίο εστάλη χθες αργά το βράδυ προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας, επιβάλλει τη μείωση των χειρουργείων έως και 80% τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και των ιδιωτικών κλινικών.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, οι διοικητές θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθούν τα χειρουργεία. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα για τα επισκεπτήρια με βασικότερο το να έχει διενεργηθεί μοριακό τεστ (PCR).

Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η ενέργεια αυτή δείχνει το πόσο πολύ πιέζεται το ΕΣΥ, το ότι πλέον έχουν εξαντληθεί οι ΜΕΘ covid και ότι σταδιακά ΜΕΘ για άλλα περιστατικά θα μετατρέπονται σε covid όπως επίσης και άλλες δομές όπως χειρουργικές αίθουσες.

Η χθεσινή καταγραφή 608 διασωληνωμέων και το ενδεχόμενο να φτάσουν σε λίγες εβδομάδες τους 800, επιβάλει τη λήψη έκτακτων μέτρων, ως μια από τις ελάχιστες πλέον ενέργειες που απομένουν πριν την κατάρρευση των νοσοκομείων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα