Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το lockdown – Το όριο των 2000 κρουσμάτων

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το lockdown – Το όριο των 2000 κρουσμάτων
Γυναίκα με μάσκα μπροστά από κλειστό κατάστημα στην Αθήνα. AP

Αν και επισημαίνεται έντονα ότι δεν θα πάμε σε ένα γενικό "απαγορευτικό", η επιβεβαίωση 2000 νέων κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον μπορεί και να το επιβάλει.

Η Κυβέρνηση εμμένει ότι θα εξαντλήσει όλα τα όρια προκειμένου να μην επιβληθεί ένα γενικότερο lockdown λόγω κορονοϊού, όμως την ίδια στιγμή, τα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται να την διαψεύδουν. Με βάση τη λογική ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει, ίσως και να έχει δίκιο. Όμως αυτή η διαπίστωση φαίνεται εντελώς συγκυριακή και μάλλον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα “συνολικό απαγορευτικό”.

Χθες επιβεβαιώθηκαν 1211 νέα κρούσματα τα οποία όμως φαίνεται να αντιστοιχούν σε ένα ιδιαίτερα μικρότερο αριθμό τεστ τα οποία έγιναν, λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου που είχε προηγηθεί. Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ διαπιστώνεται ότι έγιναν λιγότερα από 900 rapid test, δηλαδή δεν έχουν ενσωματωθεί καν τα τεστ που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid που ξεπέρασαν τις 150! Επίσης οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι πάνω από 140, οι διασωληνωμένοι πάνω από 120, ενώ συνολικά πάνω από 1050 άτομα βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Μέσα στον Οκτώβριο καταγράφηκαν επίσης 215 νεκροί που αποτελούν το 35% του συνόλου των θυμάτων από κορονοϊό στη χώρα. Φαίνεται δηλαδή ότι ενώ είμαστε σε ένα ακόμη σημείο του δεύτερου κύματος της επιδημίας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουν ξεπεράσει εκείνες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνολική περιόδου του πρώτου κύματος. Επίσης οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις είναι αριθμοί ρεκόρ.

Για το λόγο αυτό, το προ μερικών ημερών αφήγημα ότι το ΕΣΥ είναι καλύτερα προετοιμασμένο, δεν ισχύει. Ο ιός εξακολουθεί να διατηρεί την αιφνιδιαστική του υπόσταση, να βρίσκεται παντού και να επιβάλλει νέους ρυθμούς.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση, δια στόματος πρωθυπουργού, των νέων μέτρων που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον η σταθεροποίηση της επιδημίας. Σημειώνεται ότι η Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συζητούσε επί δύο ημέρες, το πλαίσιο των νέων μέτρων που θα εισηγηθεί προς το πρωθυπουργό σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα είναι λίγο πολύ γνωστά και αφορούν στην ευρεία χρήση μάσκας ακόμη και σε περιφέρειες με λιγότερα κρούσματα, η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με πιθανότερο όριο τις 10 το βράδυ, αλλά και η μετακίνηση εισόδου εξόδου σε νομούς που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί). Επίσης επιδιώκεται και η επιβολή τηλεργασίας σε πάνω από το 40% των εργαζόμενων με το ποσοστό να ανέλθει μέχρι και το 80%.

Η πορεία της επιδημίας δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρία κι έτσι η Κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τα επιπλέον αυτά μέτρα ώστε να πετύχει την αρχική σταθεροποίηση και εν συνεχεία τη μείωση των κρουσμάτων, αποφεύγοντας ένα γενικό lockdown.

Σημειώνεται πως την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός την οποία θα ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή 30/10, ώστε τα μέτρα να ξεκινήσουν να ισχύουν άμεσα, εκτός από το θέμα των μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης 29/10 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1211, εκ των οποίων τα 335 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής και τα 275 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υπάρχει εκτεταμένη διασπορά εκτός των δύο περιφερειών.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα