Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα – Ανακοινώσεις Πλεύρη το απόγευμα

Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα – Ανακοινώσεις Πλεύρη το απόγευμα
Ο Θάνος Πλεύρης SOOC

Εκτός ελέγχου η πανδημία στην Ελλάδα. Συνεδριάζει το μεσημέρι εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας.

Την έκρυθμη κατάσταση της επιδημίας στο σύνολο σχεδόν της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδα θα αναλύσουν νωρίς το μεσημέρι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια με βάση τα στοιχεία αυτά θα κωδικοποιηθούν κάποια νέα μέτρα ειδικά για τις περιοχές οι οποίες είναι σε “βαθύ” κόκκινο.

Στις 13:00 θα ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των επιστημόνων για την κατάσταση της πανδημίας κορονοϊού μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Στις 18:00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει το πλαίσιο που θα ισχύσει και το οποίο αποφασίστηκε μετά την συνεδρίαση των ειδικών.

Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς η επιδημία έχει ξεφύγει επικίνδυνα και μάλιστα μπορεί σήμερα να σπάσουμε και πάλι το ρεκόρ των νέων διαγνώσεων κορονοϊού σήμερα. Μάλιστα ενδεικτική είναι η εικόνα από τα rapid test που έγιναν χθες από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και όπου φαίνεται θετικότητα της τάξης του 4,2%!

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση διενέργειας μεγάλου αριθμού τεστ και αν η θετικότητα είναι της τάξης του 1,5-2% τότε μιλάμε για ακόμη και πάνω από 5500 νέα κρούσματα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις περιοχές με υψηλότατο επιδημιολογικό φορτίο όπου συζητείται ακόμη και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων τα οποία ίσχυαν όπως απαγόρευση λειτουργίας κέντρων διασκέδασης μετά τη μία τα μεσάνυχτα αλλά και της μουσικής.

Μέχρι και τρία rapid test στο τραπέζι

Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test που θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε δύο την εβδομάδα.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα πιέσει ακόμη περισσότερους να εμβολιαστούν. Το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους πέραν των υγειονομικών όμως έχει οριστικά απορριφθεί, καθώς στο Μαξίμου διαπιστώνουν κίνδυνο αντισυνταγματικότητας- χώρια που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε και αντιδράσεις.

Αλλαγές στους μεικτούς χώρους

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται για να πιεστούν οι ανεμβολίαστοι και να ανακοπεί η μετάδοση του κορονοϊού αφορά στους μεικτούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει πως η πρόσβαση και στους υπαίθριους χώρους εστίασης και διασκέδασης θα γίνεται στο εξής με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή και rapid test.

Ένα άλλο σενάριο αφορά στον πιο αυστηρό ορισμό του τι συνιστά εξωτερικός χώρος ενός καταστήματος εστίασης. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε, τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικά. Πάντως περιορισμοί στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους που σχετίζονται με βασικές ανάγκες, όπως τα σουπερμάρκετ, δεν εξετάζονται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα