Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με ασθενείς

Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με ασθενείς
Γιατρός και νοσηλεύτρια παρέχουν φροντίδα σε ασθενή σε κλίνη ΜΕΘ. AP

Ξεπερνούν τους 900 οι ασθενείς με covid στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας. Στους 136 οι νοσηλευόμενοι στην εντατική.

Σε κρίσιμη κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται το ΕΣΥ στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, όπου 909 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω κορονοϊού με τους 136 εξ αυτών να βρίσκονται στην εντατική. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, χθες 27/10 στα 14 νοσοκομεία της 3η Υγειονομικής Περιφέρειας όπου περιλαμβάνονται και τα μισά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονταν συνολικά 479 ασθενείς με covid εκ των οποίων οι 79 σε ΜΕΘ. Επίσης στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν 430 ασθενείς εκ των οποίων 57 σε ΜΕΘ.

Συνολικά στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 2400 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων σχεδόν 400 σε κλίνες ΜΕΘ. Χθες σημειώθηκε επίσης σημαντική άνοδος νέων εισαγωγών οι οποίες έφτασαν στις περίπου 290.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι υψηλό είναι το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές λόγω κορονοϊού μέσα στον Οκτώβριο με τις μέχρι χθες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να φτάνουν τις 942. Μέσα στο μήνα έχουν επισήμως καταγραφεί 72.443 νέα κρούσματα με τα πραγματικά να είναι τουλάχιστον διπλάσια και τις εκτιμήσεις των ειδικών να αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 3.651. Διαπιστώνεται όμως σημαντική διασπορά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα προχθές η επιτροπή επιδημιολόγων αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου για 5 ακόμη περιοχές. Συγκεκριμένα, οι Περιφέρειες Αρκαδίας, Αχαΐας, Ζάκυνθου, Ιωαννίνων και Μεσσηνίας περνούν κι αυτές πλέον στο επίπεδο 4 δηλαδή στο κόκκινο.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 2 εβδομάδες από την απελευθέρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη εξάπλωση του ιού, δικαιολογείται η άνοδος των κρουσμάτων, όταν την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός δεν σημειώνει κάποια καλύτερη πορεία.

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σημειώθηκε και νέα αύξηση στις νέες νοσηλείες ασθενών λόγω covid το διάστημα 18-24 Οκτωβρίου, και πλέον το 77% των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες όπως και το 31,6% των συνολικών κλινών για κορονοϊό (από 37% πριν μία εβδομάδα). Η κατάσταση οδήγησε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην άμεση κινητοποίηση και του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να κινείται ανοδικά και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt που παραμένει πάνω από το 1 για τέταρτη εβδομάδα και συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκε στο 1,09 από 1,08. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό καθώς δείχνει ότι ένας μολυσμένος από κορονοϊό μολύνει επίσης άλλον ένα και έτσι η επιδημία δεν θα καμφθεί. Και όλα αυτά πριν δούμε και την επίπτωση των μέτρων απελευθέρωσης στην εστίαση για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 18-26 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.586, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.109. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,43.

Αντίστοιχα το επταήμερο που είχε προηγηθεί, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν ήταν 1.427, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.014. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,41.

Συνολικά δηλαδή έχουμε πάνω από 3000 νέες νοσηλείες σε 2 εβδομάδες και με βάση τους υπολογισμούς το ΕΣΥ φαίνεται αυτή τη στιγμή να επιβαρύνεται με πλέον των 900 νέων ασθενών που παραμένουν σε νοσηλεία. Το γεγονός αυτό δείχνει μια σημαντική επιβάρυνση διότι προκύπτουν περιστατικά σοβαρά που οδηγούν σε νέες διασωληνώσεις αλλά και θανάτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα