Κορονοϊός: Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία για το καλοκαίρι

Κορονοϊός: Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία για το καλοκαίρι
Πολίτες με μάσκες σε δρόμο της Αθήνας. INTIME NEWS

Εκθετική αύξηση κατά 33% σημειώνουν τα κρούσματα στη χώρα την τελευταία εβδομάδα, συνοδευόμενα και με αύξηση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές.

Αναμενόμενη… έκπληξη αποτέλεσε ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διαγνώσεων κορονοϊού χθες, ξεπερνώντας μαζί με τις επαναλοιμώξεις τα 10.000 κρούσματα. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε και αύξηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid της τάξης του 12,4%.

Ειδικότερα, Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 νέα κρούσματα, 1.274 επαναλοιμώξεις, 15 θανάτους και 103 διασωληνωμένους. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο εβδομαδιαίος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στα 4.946 από 3.713 μία εβδομάδα πριν.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 06 Ιουνίου 2022 – 12 Ιουνίου 2022, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 673, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 601. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,12. Σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ελαφρώς αυξημένος (1,02), καθώς είχαμε εισαγωγές νέων ασθενών 599, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 589.

Επίσης, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (Rt) για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σήμερα στο 0.97, όταν στις 8 Ιουνίου, ο συγκεκριμένος δείκτης υπολογιζόταν στο 0,96.

Τσουνάμι προβλέπει ο Σαρηγιάννης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, που παρατηρείται, είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που ανέμεναν οι επιστήμονες, όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του τελευταίου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, “Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 περιμένουμε ότι θα αναπτυχθούν τον Αύγουστο και συγκεκριμένα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες του Αυγούστου σε ένα πολύ δυνατό κύμα, που θα δούμε και αύξηση στους θανάτους, αν είμαστε χωρίς μάσκες. Εάν, ωστόσο, η κατάσταση πάει όπως στην Πορτογαλία, τότε φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δυνατό κύμα ως το τέλος Ιουνίου“.

“Βλέπαμε αύξηση τις τελευταίες 10-15 μέρες. Απλά άρχισε, πια, να φαίνεται σε μεγάλους αριθμούς. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι 1,26. Συγκλονιστική αλλαγή από χθες, που ήταν στο 1,13 κι αυτό δεν είναι καλό. Είναι δείκτης των τελευταίων 14 ημερών και είναι ένας σταθερός δείκτης. Το μοντέλο μας έλεγε ότι θα γίνει ακριβώς αυτό που έγινε, ήταν το μόνο. Και νομίζαμε ότι ο κύριος λόγος ήταν η διαφυγή από την ανοσία στην παραλλαγή Όμικρον 2. Η αύξηση αυτή, που παρατηρείται, βγαίνει εκτός από την πρόβλεψη, είναι μεγαλύτερη. Είναι σαν να περιμένεις ένα κύμα και να έρχεται τσουνάμι“.

Επιβεβλημένη η μάσκα

Όπως είναι γνωστό, ο εμβολιασμός και με τις τρεις δόσεις προσφέρει μικρή προστασία έναντι της μόλυνσης από τις υποπαραλλαγές του ιού. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό.

“Ο εξωτερικός χώρος δεν προστατεύει από έναν ιό, που διαφεύγει της ανοσίας. Απαιτείται χρήση μάσκας στον συγχρωτισμό, αύξηση των τεστ, αύξηση της ιχνηλάτησης και, κυρίως, αύξηση στην αλληλούχιση των δειγμάτων, για να δούμε αν πρόκειται για τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Τέλος χρειάζεται να γίνει η 4η δόση του εμβολίου όσο πιο νωρίς γίνεται”, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Στο ίδιο πνεύμα και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Αχιλλέας Γραβάνης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, με τίτλο ALERT 17, αναφέρει:

“Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης, που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα