Κορονοϊός: Και όμως, δεν φταίει μόνο η "Δέλτα" για την εκτόξευση των κρουσμάτων

Κόσμος με μάσκα μπροστά από την Ακρόπολη Αθηνών
Κόσμος με μάσκα μπροστά από την Ακρόπολη Αθηνών AP

Η μη τήρηση των μέτρων και το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων οδηγούν το 4ο κύμα. Αδυνατεί η Κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η πορεία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με την αίσθηση των περισσότερων από εμάς ότι γι' αυτο ευθύνεται η νέα "υπερμεταδοτική" μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα επιδημιολόγου στο NEWS 24/7, τα νέα κρούσματα που φέρουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ λίγα και η βασική αιτία της εξάπλωσης, είναι η μη τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω μετάλλαξη δεν έχει επικρατήσει και φυσικά δεν αποτελεί κυρίαρχο στέλεχος. Αυτό προβλέπεται σε μερικές εβδομάδες από σήμερα. Ο λόγος λοιπόν που ο ιός δείχνει να σημειωνει έντονη διασπορά είναι κυρίως η μη τήρηση των μέτρων αλλά και μια ακόμη βασική παράμετρος που είναι οι αυξημένοι έλεγχοι λόγω ταξιδιών.

Στη συγκεκριμένη αυτή διαπίστωση να αναφέρουμε ότι πλέον με τα self test αλλά και τα υποχρεωτικά rapid test, εντοπίζονται κρούσματα σε μια πληθυσμιακή κατηγορία η οποία μέχρι και το τρίτο κύμα έμενε στο απυρόβλητο και φυσικα είναι τα παιδιά. Αυτό βέβαια θεωρείται μέσα στην κακή πορεία της επιδημίας, θετικό, καθώς τα νεότερα άτομα νοσούν ηπιότερα και φυσικά αποκτούν ισχυρότερη ανοσία. Όμως δεν παύουν να αποτελούν και σημαντικό κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού σε ανεμβολίαστους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Παραμένουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Οι νέοι όσο και αν η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι είναι διατεθειμένοι να εμβολιαστούν φαίνεται ότι δεν πείθονται. Επίσης φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και διαπιστώνουμε ότι μέρα με την ημέρα οι εμβολιασμοί μειώνονται. Χθες μάλιστα ήταν μια πολύ κακή μέρα με μόνο 76.157 εμβολιασμούς και από αυτούς μόνο 30.261 για πρώτη δόση. Έχουμε επίσης 4,4 εκατ. ευρώ πλήρως εμβολιασμένους πολίτες δηλαδή κάπου στο 42% του συνολικού πληθυσμού όταν απαιτείται πάνω από 80% ώστε να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα του 4ου κύματος.

Χθες η Κυβέρνηση διέρρευσε ότι σημειώθηκε αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ειδικά στη νεολαία, μετά την ανακοίνωση του freedom pass και τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποχρεωτικότητα όσον αφορά σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες έκλεισαν 433.175 νέα ραντεβού από πολίτες όλων των ηλικιών, κυρίως όμως κάτω των 30 ετών.

Μεταξύ αυτών, περίπου 100.000 νέοι κάτω των 25 ετών. Σημειώθηκε δηλαδή 9% αύξηση στις ηλικίες 18-24 ετών. Σημειώνεται πάντως ότι η ηλικιακή ομάδα 18-24 αριθμεί 940.000 άτομα.

Το πρώτο 24ωρο μετά το μήνυμα Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς περίπου 45.000 πολίτες έκλεισαν νέο ραντεβού.

Η αύξηση των ραντεβού εμβολιασμών είναι πολύ μικρό ποσοστό. Ξέρουμε όλοι ότι πλέον όταν κλείνεις ραντεβού μέσα σε ελάχιστες μέρες ο εμβολιασμός έχει γίνει. Το θέμα είναι πόσα ραντεβού κλείνονται από δω και στο εξής.

Η πορεία της επιδημίας

Η επιδημία κορονοϊού, κινείται λοιπόν με αυξημένη ταχύτητα και αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται έντονα και στους σκληρούς δείκτες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού το γνωστό Rt ξεπέρασε το 1,3 όταν ήταν στο επίπεδο του 0,8 πριν από δύο εβδομάδες.

Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων βρίσκεται στα 2.286 ενώ χθες είδαμε και την ανακοπή της πτώσης τω διασωληνωμένων. Σημειώνεται ακόμη ότι την εβδομάδα 05 Ιουλίου 2021 - 11 Ιουλίου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 452, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 408. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,11 δηλαδή αντιστρέφεται και η σχέση περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές. .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Εμβόλιο κορονοϊού, Μετάλλαξη Δέλτα, Self test
SHARE:

24Media Network