Κορονοϊός: Μάχη με τις εφεδρείες δίνει το ΕΣΥ

Κορονοϊός: Μάχη με τις εφεδρείες δίνει το ΕΣΥ
Νοσοκόμες σε ΜΕΘ για την Covid-19 Eurokinissi

Σε πλήρη ανάπτυξη φαίνεται να είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της επιδημίας, με βασικά στοιχεία την ενοποίηση όλων των υγειονομικών περιφερειών αλλά και τη συμβολή του στρατού.

Με το 70% των εντατικών να είναι ήδη κατειλημμένο και νοσηλευόμενους ασθενείς που προσεγγίζουν τους 2750, η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει εξαιρετικά δύσκολη λόγω της καλπάζουσας πορείας της επιδημίας κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ φαίνεται να έχει επιστρατεύσει τις όποιες εφεδρείες διαθέτει ζητώντας δε και τη συνδρομή των εναέριων μέσω του στρατού προκειμένου να ανταπεξέλθει. Ο φόβος πλέον δεν είναι να μη γίνει η Ελλάδα, Μπέργκαμο αλλά να μη γίνει… Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, υπάρχουν στη χώρα 4.773 κλίνες covid εκ των οποίων οι 496 είναι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η κάλυψη αυτών ανέρχεται σε υψηλά ποσοστά όπως αναφέραμε και είναι ζήτημα χρόνου να εξαντληθούν, αν εξακολουθήσει η επιδημία να κινείται στους ρυθμούς που αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Χθες επιβεβαιώθηκαν 2752 νέα κρούσματα, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός, σε 57 διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας. Είναι ξεκάθαρο ότι ναι μεν Θεσσαλονίκη και ακολούθως Αττική, έχουν τα περισσότερα κρούσματα αλλά το περίπου 45% εντοπίζεται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Η διασπορά πλέον δείχνει ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το σύνολο των κλινών που διαθέτει η χώρα για περιστατικά κορονοϊού είναι πλέον καλυμμένο το περίπου 60% αυτών. Να σημειωθεί δε ότι χθες άλλοι 400 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ενώ εξιτήριο πήραν μόνο 200. Οι δε νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ έφτασαν στους περίπου 340.

Δραματικά διαμορφώνεται και ο αριθμός των θανάτων που σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τους 40, σημειώνοντας ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη καταγράφονται συνολικά περί τους 940 θανάτους από την αρχή της επιδημίας

Η Θεσσαλονίκη σήμερα βρίσκεται στη 9η μέρα από την έναρξη του lockdown κι όμως ακόμη δεν έχει διαφανεί καμία βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Χθες και πάλι σημείωσε ένα από υψηλότερα νούμερα όσον αφορά τα ημερήσια κρούσματα με 777, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τη συνέχεια.

Παράλληλα και η Αττική χθες σημείωσε 635 νέες διαγνώσεις αριθμός κοντά στο ρεκόρ που έχει και το οποίο είναι τα 637 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Συνολικά δε για τη χώρα φαίνεται πως ο ένας στους δέκα που ελέγχεται για κορονοϊό, νοσεί. Βέβαια τα τεστ που γίνονται πλέον είναι περισσότερο στοχευμένα σε άτομα με συμπτώματα ή σε επαφές με άλλα κρούσματα και δεν είναι δειγματοληπτικά. Άρα είναι επόμενο να εντοπίζονται και περισσότερα νέα κρούσματα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τις αντοχές του ΕΣΥ είναι η επάρκεια του έμψυχου δυναμικού. Οι νέες κλίνες για covid όπως και οι ΜΕΘ αναπτύσσονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό έναντι της ενσωμάτωσης επιπλέον προσωπικού. Σημειώνεται δε ότι μια εισαγωγή με covid χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης από άλλα περιστατικά. Παράλληλα υπάρχουν πολλές απουσίες καθώς σημαντικό ποσοστό του συνόλου των υγειονομικών νοσεί επίσης από τον ιό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα