Κορονοϊός: Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση αρκετές φορές

Κορονοϊός: Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση αρκετές φορές
Κόσμος στις Βρυξέλλες σε εποχή κορονοϊού istock

Η μετάλλαξη Όμικρον θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για επαναμόλυνση ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται αν θα κολλήσει κορονοϊό κάποιος πολλές φορές.

Το φαινόμενο των επαναμολύνσεων παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες να καταγράφεται πιο έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με άτομα να έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό με διαφορά μόλις λίγων εβδομάδων ή να έχουν κολλήσει 3-4 φορές. Αύξηση επαναμολύνσεων έχει παρατηρηθεί και στα παιδιά.

Τι είναι η επαναμόλυνση

Τα στοιχεία επαναμόλυνσης τείνουν να αναφέρονται στην ανίχνευση μιας δεύτερης ή μεταγενέστερης μόλυνσης από Covid, ανεξάρτητα από την παραλλαγή που εμπλέκεται. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιθανό να εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Για παράδειγμα, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι είναι υψηλότερος σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους και ενδεχομένως σε εκείνους των οποίων η προηγούμενη μόλυνση ήταν πιο ήπια με χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση.

Εξαρτάται επίσης από την παραλλαγή. Ειδικός έχει πει ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με την Όμικρον αμέσως μετά την πρώτη λοίμωξη από την ίδια θα ήταν χαμηλότερος από τη Δέλτα που ακολουθείται από την Όμικρον – και πόσο καιρό πριν κάποιος εμβολιάστηκε. Οι ειδικοί λένε ότι η δόση στην οποία εκτίθεται κάποιος μπορεί επίσης να είναι σημαντική.

Είναι πιο εύκολο να μολυνθείς ξανά με κάποια παραλλαγή;

Εκτιμάται πως ναι. Σύμφωνα με επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου, αφού ελήφθησαν υπόψη πολλοί παράγοντες, η Όμικρον έχει 4,38 έως 6,63 φορές υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με την Δέλτα.

Η επιστημονική ομάδα προσθέτει ότι αυτό σημαίνει ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης από τον Covid, που προήλθε από προηγούμενη μόλυνση τους τελευταίους έξι μήνες, έχει μειωθεί από περίπου 85%, πριν εμφανιστεί η Όμικρον, σε κάπου μεταξύ 0% και 27%. Η μείωση δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η Όμικρον έχει βρεθεί ότι έχει την ικανότητα να αποφεύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού σε σημαντικό βαθμό.

Οι επαναμολύνσεις με Όμικρον συμβαίνουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα;

Δυνητικά, ναι. Τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνουν ότι για περιπτώσεις με ημερομηνία δείγματος μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 29ης Δεκεμβρίου 2021 υπήρξαν 2.855 πιθανές επαναμολύνσεις, 29 έως 89 ημέρες μετά από μια προηγούμενη λοίμωξη – αν και ορισμένες από αυτές μπορεί να αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη ανίχνευση από μια αρχική μόλυνση.

Ενώ το UKHSA σημειώνει ότι είναι δύσκολο να συγκριθεί άμεσα η κατάσταση μεταξύ παραλλαγών – καθώς υπάρχουν πολλοί σημαντικοί μεταβαλλόμενοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών επιπέδων ανοσίας στον πληθυσμό – οι δυνάμεις αποφυγής της ανοσίας της Όμικρον είναι πιθανό να διαδραματίσουν ρόλο σε αυτές τις επαναμολύνσεις.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καλά οι ανοσολογικές αποκρίσεις στην Όμικρον προστατεύουν από μια δεύτερη μόλυνση από την ίδια ή από λοιμώξεις με νέες παραλλαγές. “Θα περίμενα ο κίνδυνος μιας δεύτερης λοίμωξης από την Όμικρον να είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο της Όμικρον μετά τη Δέλτα αφού έχουν αναπτυχθεί αντισώματα στην τρέχουσα πρωτεΐνη ακίδας της Όμικρον”, δήλωσε ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Γιατί το παιδί μου είχε δύο φορές Covid αυτόν τον χειμώνα;

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να οφείλεται σε διαφορετικές παραλλαγές: σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας με Covid εκείνη την εποχή είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν Όμικρον από τους ενήλικες θετικούς στον Covid. Με άλλα λόγια, μια προηγούμενη πρόσφατη μόλυνση θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν η Δέλτα, ενώ η τελευταία τους είναι η Όμικρον.

Εκπρόσωπος του UKHSA δήλωσε: “Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό μεταξύ 29 και 89 ημερών από προηγούμενη μόλυνση αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό όλων των επαναμολύνσεων. Πολλές από αυτές τις επαναμολύνσεις στο μεσοδιάστημα είναι πιθανό να είναι παιδιά σχολικής ηλικίας επειδή είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, λίγο πριν την εμφάνιση της Όμικρον”.

Είναι πιο ήπιες οι επαναμολύνσεις;

Αυτό μπορεί να φαίνεται λογικό δεδομένης της προηγούμενης ανοσολογικής απόκρισης του σώματος και ο καθηγητής Hunter σημειώνει ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το ιικό φορτίο στις επαναμολύνσεις είναι χαμηλότερο από ό,τι στις πρωτογενείς λοιμώξεις, υποδηλώνοντας ότι η ασθένεια μπορεί, γενικά, να είναι λιγότερο σοβαρή. Ωστόσο, η σοβαρότητα μιας επαναμόλυνσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής που εμπλέκεται και της κατάστασης εμβολιασμού ενός ατόμου.

Τα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν ότι όταν η παραλλαγή Άλφα έγινε κυρίαρχη, τα συμπτώματα ήταν λιγότερο συχνά στις επαναμολύνσεις – αλλά αυτό αντιστράφηκε όταν η Δέλτα έγινε κυρίαρχη. Όταν η Όμικρον έγινε κυρίαρχη, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι ήταν εξίσου πιθανό να έχουν συμπτώματα Covid στη δεύτερη μόλυνση όπως είχαν στην πρώτη τους μόλυνση.

Πόσες φορές μπορεί κάποιος να κολλήσει Covid;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υπάρξει αναφορές για άτομα που έχουν προσβληθεί από Covid τρεις ή και τέσσερις φορές, μερικές με διαφορά μόλις λίγων εβδομάδων. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όσο περισσότερο είναι ο Covid μαζί μας, τόσο περισσότερες επαναμολύνσεις μπορεί να βιώσει ένα άτομο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα