Κορονοϊός: Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων – Πρόβλεψη για πάνω από 4.000 σήμερα

Κορονοϊός: Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων – Πρόβλεψη για πάνω από 4.000 σήμερα
Στιγμιότυπο από την Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Επιστροφή στα υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων του Αυγούστου αναμένεται τις επόμενες μέρες και μάλιστα σήμερα Τρίτη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 4.500.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες από το ΕΟΔΥ, καθώς έφτασαν μια ανάσα από τις 4000, αριθμό που είχαμε να τον δούμε από το τέλος Αυγούστου. Το γεγονός αυτό από μόνο του προοιωνίζεται περαιτέρω σημαντική άνοδο σήμερα, με τις νέες διαγνώσεις να αυξάνονται ακόμη και σε πάνω από 4.500.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως την Τρίτη καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, εξαιτίας και του ιδιαίτερα υψηλού αριθμού τεστ που πραγματοποιούνται από τους μαθητές αλλά και όσους εργάζονται και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test. Έτσι σήμερα δεν θα ήταν έκπληξη αν βλέπαμε και νέο ρεκόρ προς τις 5000 νέες διαγνώσεις.

Χθες επίσης εκτοξεύτηκε μετά από καιρό και η θετικότητα πάνω από 5%.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό ότι έχουμε συμπληρώσει πλέον των 2 εβδομάδων από την απελευθέρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, δικαιολογούν και την άνοδο των κρουσμάτων, όταν την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός δεν σημειώνει κάποια καλύτερη πορεία.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη αυτή και εξετάζουν με προσοχή την πορεία της επιδημίας ανά τη χώρα. Μάλιστα σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη η επανεξέταση και του επιδημιολογικού χάρτη, χωρίς να αναμένεται όμως κάποια δραματική διαφοροποίηση.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι: “το στοίχημα είναι τα επόμενα κύματα της πανδημίας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα με λιγότερους ασθενείς και πολύ λιγότερα βαριά περιστατικά. Θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρυσι. Το θέμα είναι αυτά να είναι διαχειρίσιμα».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται. Όμως μπαίνει το θέμα μήπως για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους πρέπει να γίνει η παρέλαση. Ίσως είναι κάτι που συνεκτιμάται από την Πολιτεία”.

Νοσηλείες λόγω covid

Πέρα από την άνοδο των κρουσμάτων σημαντική είναι και η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την Κυριακή σημειώθηκαν 219 νέες εισαγωγές, ανεβάζοντας έτσι το μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου στους 227 ασθενείς, ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 204.

Επίσης σταθερά σε πάνω από 350 διατηρούνται οι διασωληνωμένοι ασθενείς και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αυξηθούν χωρίς όμως να φτάσουν στα δραματικά επίπεδα των 600 ή 850 που είχαν ανέλθει στο δεύτερο και τρίτο κύμα αντίστοιχα. Όμως θα πιέσουν τα νοσοκομεία τα οποία θα πρέπει να μπορούν να υποδέχονται και άλλα περιστατικά καθώς αναμένεται να έρθει ένας ιδιαίτερα δύσκολος χειμώνας με πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σημειώνεται πως χθες στα 14 νοσοκομεία της 3η Υγειονομικής Περιφέρειας όπου περιλαμβάνονται και τα μισά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονταν συνολικά 477 ασθενείς με covid εκ των οποίων οι 74 σε ΜΕΘ. Επίσης στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν 340 ασθενείς σε απλές κλίνες και 57 σε ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα