Κορονοϊός: Προβληματισμός από τις μεταλλάξεις – Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

Κορονοϊός: Προβληματισμός από τις μεταλλάξεις – Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας
Πολίτες με μάσκες στο μετρό της Αθήνας AP

Αν και η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα δεν θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητική την εξάπλωση του μεταλλαγμένου κορονοϊού στην Ελλάδα, επιδιώκεται ο έλεγχος της διασποράς ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2, έχει συγκαλέσει νωρίς το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο επιδιώκει την διεύρυνση των ελέγχων για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού να φτάσουν στο 5%-10% των θετικών δειγμάτων όπως προβλέπεται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Εντός της ημέρας αναμένουμε αποτελέσματα και άλλων αναλύσεων ώστε να διαπιστωθεί αν έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που φέρουν τον μεταλλαγμένο ιό. Σημειώνεται ότι για να βγουν τα αποτελέσματα κάθε ανάλυσης χρειάζονται 3 με 4 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού, ο οποίος έχει εξαπλωθεί έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι 26 στη χώρα, αλλά πρόσφατα προβλημάτισε το γεγονός ότι 2 από αυτά δεν ήταν εισαγόμενα. Με βάση τη διαπίστωση αυτή, κρίνεται αναγκαίο να γίνεται περαιτέρω ανάλυση των νέων κρουσμάτων ώστε να διαπιστώνεται αν αφορούν στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Το στέλεχος αυτό εκτιμάται ότι είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό.

Να επαναλάβουμε ότι χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κα Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι η μετάλλαξη φαίνεται δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. “Αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή”, σημείωσε γιατρός.

“Στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με αυτή την μετάλλαξη και οι συνάδελφοι εκεί με τους οποίους μίλησα, καθηγητές σε Πανεπιστήμια, θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων” συμπλήρωσε.

Το θετικό είναι σύμφωνα με την κα Γκάγκα, ότι γενικά φαίνεται πως η μετάλλαξη αυτή την στιγμή ανταποκρίνεται στα εμβόλια και άρα δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε αυτό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα