Κορονοϊός: Ρεκόρ νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά

Κορονοϊός: Ρεκόρ νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά
Προβληματίζει η συνεχόμενη αύξηση νοσηλειών λόγω κορονοϊού, ειδικά σε κλίνες ΜΕΘ. AP

Προς τις 1000 οδεύουν οι νοσηλείες λόγω covid στα νοσοκομεία, ενώ 119 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική. Για την ώρα το ΕΣΥ δείχνει αντοχές, όμως η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

Όπως είναι επόμενο η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε υψηλό αριθμό νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ συνολικά νοσηλεύονταν 922 άτομα εκ των οποίων τα 119 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Το γεγονός ότι έχει καλυφθεί ήδη το 1/3 των κλινών για covid και οι μισές περίπου κλίνες ΜΕΘ, φαίνεται να προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές, καθώς μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δείχνει αντοχή, όμως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες λόγω εντονότερης πίεσης.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο το νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, οι 74 είναι σε νοσοκομεία της Αττική καταλαμβάνοντας πάνω από το 50% των συγκεκριμένων κλινών. Παράλληλα χθες συνολικά οι διασωληνωμένοι στη χώρα προσέγγισαν τους 100, δηλαδή κοντά στο ρεκόρ που έχει καταγραφεί. Να αναφέρουμε ακόμη πως σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού φτάνοντας τις περίπου 90.

Χθες Δευτέρα 26/10, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 715, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, 260 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής εκ των οποίων όμως κανένα δεν αποδίδεται σε συρροή ή ως επαφή με άλλο κρούσμα. Επίσης 84 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, 52 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων, 41 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, με τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων τα 30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Η κατάσταση δείχνει να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη , κάτι το οποίο δεν αποκρύβεται ούτε από τα επίσημα χείλη. Η χθεσινή μείωση των κρουσμάτων στα 715 αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τα τεστ που φαίνεται ότι έγιναν με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είναι περί τις 14000, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα πάνω από 20.000 που γίνονταν κατά μέσο όρο την ημέρα την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Όπως επίσης αναφέρεται και στην 20η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19 η οποία όμως αφορά το διάστημα 15 έως 21 Οκτωβρίου, η περίοδος αυτή εμφανίζει σημαντική αύξηση στους μέσους όρους των ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων με παράλληλη σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 550 κρούσματα, από 365 στην προηγούμενη έκθεση. Πλέον αυτός αριθμός έχει ξεπεραστεί δραματικά. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 9,3 (από 6,4 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό σε 86.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση στο 41% (από 40% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 58%.

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (20/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 49,9 θανάτους βρίσκεται στην 102η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 143,6 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 353,8. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 18/10 διαμορφώθηκε σε 37 από 38 ημέρες και των θανάτων σε 52 από 58 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα