Κορονοϊός: Σαρώνει η επιδημία – Αύξηση 36% των θανάτων σε μια εβδομάδα

Κορονοϊός: Σαρώνει η επιδημία – Αύξηση 36% των θανάτων σε μια εβδομάδα
Rapid Test Eurokinissi

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού ενισχύουν τους αρνητικούς δείκτες της πανδημίας στη χώρα. Μέσα σε μια εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 124 συμπολίτες μας.

Καλπάζει η πανδημία κορονοϊού και στην Ελλάδα, καθώς κατά μέσο όρο καταγράφονται επίσημα περίπου 18.000 κρούσματα, ημερησίως Η κατάσταση αυτή οδηγεί και στην αύξηση των θανάτων συμπολιτών μας με κορονοϊό, οι οποίοι την τελευταία εβδομάδα έφτασαν τους 124 από 91 μια εβδομάδα πριν, δηλαδή αύξηση 36%. Μάλιστα εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς οι μέχρι σήμερα απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αποδίδονται σε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας είναι της τάξης των 14.700 (χωρίς να υπολογίζονται οι επαναλοιμώξεις) όταν μια εβδομάδα πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου 10.250.

Την ίδια στιγμή με βάση και τα χθεσινά στοιχεία, είχαμε σε εβδομαδιαία βάση 274 νέες εισαγωγές την ημέρα, από 183πριν από 7 μέρες, ήτοι αύξηση 50%.

Μάλιστα χθες στις 03/7 έγιναν 265 νέες εισαγωγές, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών στις απλές κλίνες covid να είναι πλέον πάνω από 1200. Αντίστοιχα πριν μια εβδομάδα οι νέες εισαγωγές ήταν 216, ενώ το σύνολο των νοσηλευόμενων ήταν στα επίπεδα των 900.

Η χώρα μετρά λίγο πάνω από ένα μήνα από την πλήρη αναστολή των μέτρων για τον κορονοϊό, με τελευταίο και πολύ κομβικό, όπως αποδείχθηκε για την αναχαίτιση του ιού, την “κατάργηση” της μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Το αποτύπωμα στις νέες λοιμώξεις και τις εισαγωγές ασθενών έχει ήδη φανεί, αν και δεν αποτυπώνεται ακόμη έντονα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Εν αναμονή ανακοινώσεων

Το πρωί της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ αναμένεται να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την μεταδοτικότητα των δύο υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 και το πόσο μπορεί να πιεστεί το ΕΣΥ. Από τα πλέον κρίσιμα ερωτήματα, αποτελεί το κατά πόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει ορθή επιδημιολογική επιτήρηση του ιού.

Η θετικότητα έχει εκτοξευτεί και διατηρείται σταθερά σε ποσοστό άνω του 13% όταν και τα τεστ έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονται σε σημαντικό βαθμό, άτομα με κορονοϊό τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι επαφές με κρούσματα, ενώ δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές από διάφορες περιοχές της χώρας, ότι επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν καταγράφονται, ενώ επίσης θεωρείται ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα (κάτω από 10 ημερησίως) εισαγόμενα κρούσματα.

Μπορεί οι δύο υποπαραλλαγές να μην προβληματίζουν έντονα όσον αφορά στη βαριά νόσηση η οποία θα προκαλέσει νοσηλεία, αλλά είναι βέβαιο ότι μολύνει πολλές χιλιάδες άτομα καθημερινά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αν μέσα σε μια βδομάδα νοσήσουν 120-130 χιλιάδες πολίτες, και έστω το 1-2% χρειαστεί νοσηλεία, τότε μιλάμε για το λιγότερο 2000 νέες νοσηλείες σε νοσοκομεία. Από αυτούς τους ασθενείς ένα ποσοστό θα διασωληνωθεί και ένα ποσοστό αυτών θα πεθάνει.

Η ανοσία του πληθυσμού είναι σχεδόν ανύπαρκτη και φυσικά το 25% πληθυσμού δεν απέκτησε ποτέ. Οι επόμενες βδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, τη στιγμή που αναμένουμε και την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και ένταση του συγχρωτισμού και της κινητικότητας των πολιτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα