Κορονοϊός: Σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας που πρέπει να χειρουργηθούν

Κορονοϊός: Σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας που πρέπει να χειρουργηθούν
Γιατρός στην Αθήνα εν μέσω πανδημίας Alexandros Michailidis

Η κυβέρνηση καθυστέρησε να μεριμνήσει στο χρόνο που έπρεπε, ώστε να μη γεμίσουν οι ΜΕΘ. Οργισμένοι οι γιατροί που εκφράζουν την αγωνία των πολιτών.

Στο σημείο που δεν έπρεπε να βρεθεί ποτέ, φαίνεται ότι βρίσκεται το ΕΣΥ, καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σφάλμα που συνέβη πέρυσι δηλαδή η αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων. Οι γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία έχουν ήδη εξαντληθεί και εκφράζοντας την αγωνία των συμπολιτών μας θεωρούν ότι είναι τραγικό να κατευθυνόμαστε και πάλι σε ένα σύστημα υγείας το οποίο εξυπηρετεί μόνο ασθενείς covid. Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η Κυβέρνηση προετοιμάζει τα νοσοκομεία ώστε αυτά να μην πραγματοποιούν τακτικά χειρουργεία, προκειμένου να έχει διαθέσιμες ΜΕΘ για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 4500 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων άνω των 600 είναι διασωληνωμένοι. Οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν και θα πρέπει είτε να αδειάσουν οι κατειλημμένες είτε να μετατραπούν άλλες κλινικές νοσοκομείων σε αποκλειστικά για περιστατικά covid.

Με χθεσινή επιστολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρα, την οποία έφερε την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, οι διοικητές θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθούν τα χειρουργεία έως 80%. Ο φόβος σημαντικής αύξησης των διασωληνώσεων φαίνεται να επιβάλλει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Το μέτρο αυτό σε πρώτη φάση δεν θα “φορτώσει” με νέους ασθενείς non covid κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ σε δεύτερη αίθουσες χειρουργείων θα μπορέσουν να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ. Βλέπουμε λοιπόν να βρισκόμαστε και πάλι στα περσινά δύσκολα επίπεδα, όπου πολλοί ασθενείς με σημαντικές νόσους δεν μπορούσαν να νοσηλευτούν.

Η αντίδραση των γιατρών

Η κοινοποίηση της επιστολής της Αναπληρώτριας Υπουργού προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) η οποία σημειώνει τα εξής:

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έλαβε γνώση επίσημου εγγράφου της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Γκάκγα (22/11/21) για περιορισμό έως 80% στη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων όλης της χώρας.

“Στις συναντήσεις μας με τον κ. Πλεύρη, ήδη από αρκετές εβδομάδες, είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δε θα το δεχτούμε. Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές. Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ”, σημειώνει σε επιστολή της η ΕΙΝΑΠ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου ζητούν άμεσα:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού εγγράφου (για την μείωση τω χειρουργείων έως 80%) και την εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Δραματικές οι επόμενες μέρες

Με το μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων να βρίσκεται κοντα στα επίπεδα ρεκόρ, δηλαδή τα 6760 και τις διασωληνώσεις να μην αποκλιμακώνεται, η μόνη σωτηρία για το ΕΣΥ, είναι τα γρήγορα εξιτήρια. Όμως αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Την ίδια στιγμή, τρόμος επικρατεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν σταδιακά θα κάνει την εμφάνισή της η γρίπη και άλλα αναπνευστικά νοσήματα τα οποία δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Οι λίγες εφεδρείες ου υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής εκλείπουν, καθώς χθες η Περιφέρεια σημείωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων ξεπερνώντας τα 2100.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα