Σε τι ελπίζουμε το 2021 για να νικήσουμε τον κορονοϊό

Σε τι ελπίζουμε το 2021 για να νικήσουμε τον κορονοϊό
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Μπαντούνας

Νέα εμβόλια, έρευνα σε βάθος για τα χαρακτηριστικά του ιού, καλύτερη γνώση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτελούν τις βασικές παραμέτρους ώστε να επιβληθούμε στην επιδημία.

Το 2020 αποχώρησε αφήνοντας μια δραματική παρακαταθήκη στο μέτωπο του κορονοϊού, με την ανθρωπότητα να ελπίζει ότι θα επιβληθεί στην πανδημία το τρέχον έτος. Με δεομένη την ανακάλυψη εμβολίων, τη βαθιά μελέτη των θεραπευτικών επιλογών, την καλύτερη προετοιμασία των δομών υγείας, αλλά και την γνώση που έχουμε αποκτήσει, η επιστημονική κοινότητα διατείνεται ότι σίγουρα το 2021 θα είναι καλύτερο.

Από την αρχή της πανδημίας οι ερευνητικές προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο επικεντρώθηκαν και εξακολουθούν να είναι επικεντρωμένες στην ανάπτυξη εμβολίων έναντι του κορονοϊού. Το εμβόλιο της εταιρίας Moderna σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) (mRNA 1273), καθώς και το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού οι εταιρίες Pfizer/BioNTech χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την παραγωγή πρωτεϊνών του ιού. Έτσι, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τις ξένες πρωτεΐνες και επιτυγχάνεται ανοσολογική απόκριση που προστατεύει από τη λοίμωξη Covid 19. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των μελετών ως προς την ασφάλεια και την άνω του 95% αποτελεσματικότητα των δύο αυτών εμβολίων έχουν ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές Αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη (για το εμβόλιο της Moderna, αναμένεται έγκριση στην ΕΕ μέσα στην εβδομάδα) για επείγουσα χορήγηση υπό το πρίσμα της εξελισσόμενης πανδημίας και οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού και των διαβιούντων σε οίκους ευγηρίας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύντομα αναμένεται και το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να εγκριθεί από Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές και τους εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο μάλιστα χορηγείται και σε μία μόνο δόση. Είναι δε πιθανό εντός του 2021 να έχουμε περισσότερες εγκρίσεις εμβολίων που βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές δοκιμές, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε να εξασφαλιστεί η πληθυσμιακή κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι εφόσον εξασφαλιστεί εμβολιαστική κάλυψη σε τουλάχιστον 70% του πληθυσμού, θα επιτευχθεί ικανού βαθμού συλλογική ανοσία. Θα πρέπει να αναφερθεί, ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός για την προστασία της κοινωνίας όσο χαμηλότερο είναι το συνολικό ιικό φορτίο, κάτι που φαίνεται αν το επιτυγχάνουμε με βάση τα τρέχοντα στοιχεία.

Να αναφέρουμε ότι στη χώρα μας σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγεία, σε περίπου 10 ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα όπου θα κλείνονται τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό. Η “Επιχείρηση Ελευθερία” βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 3.001 άτομα. Από αύριο, Δευτέρα 4/1 ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών σε δεκάδες νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε Δομές Πρόνοιας και στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι, εκτός οίκων ευγηρίας. .

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 ηλικιωμένοι πολίτες, με την αρχή της δεύτερης φάσης να γίνεται με όσους είναι άνω των 85 ετών. Κατά τη δεύτερη φάση, αυτή των μαζικών εμβολιασμών, προτεραιότητα έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών, καθώς και όσοι ασθενείς πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid 19 ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid 19 ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, όμως αυτό εξαρτάται αυστηρά από τις παραδόσεις δόσεων εμβολίων που μπορούμε να έχουμε. Σύμφωνα με τον καθηγητής πολιτικής υγείας στο London School of Economics, κ. Ηλία Μόσιαλο αν πραγματοποιούνται περί τα 500.000 άτομα μηνιαίως και άνω, να καταφέρουμε μια σημαντική ανοσία του πληθυσμού. Βέβαια αυτή δεν αρκεί και πολλά εξαρτώνται από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τεστ

Η χώρα μας έχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας πάνω από 30 χιλιάδων τεστ την ημέρα, μια δυνατότητα την οποία κατάφερε φυσικά και λόγω των επιστημονικών ανακαλύψεων σε ότι αφορά στα rapid test. Επίσης το 2021 εισήλθε με ρυθμισμένη της αγορά, δηλαδή το κόστος των τεστ, αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών μέσω της σχετικής πλατφόρμας, να κανονίζουν ραντεβού για δωρεάν rapid test.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Μαθήματα

Η ελπίδα λοιπόν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού βασίζεται κυρίως στο εμβόλιο, όμως κατά την προηγούμενη χρονιά η επιδημία παρέδωσε και ιδιαίτερα σημαντικά μαθήματα για τα όπλα που έχουμε.

1. Κατ’ αρχήν η χρήση μάσκας. Πλέον ο Δυτικός κόσμος δεν αμφισβητεί την αξία της χρήσης της και για το λόγο αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα την φοράμε συνέχεια σχεδόν στο σύνολο των μηνών του 2021. Παράλληλα η χρήση της μάσκας αλλά και τα μέτρα ατομικής υγιεινής απομακρύνουν την νόσηση από άλλες ιώσεις και δη από τη γρίπη.

2. Στο μέτωπο των θεραπειών υπήρξε ενδελεχής έρευνα για κάποιες παλιές θεραπείες και πλέον γνωρίζουμε τι ωφελεί και τι όχι. Οι γιατροί πλέον γνωρίζουν τι μπορούν να χορηγήσουν, ενώ υπάρχουν βέβαια και κάποια καλά αποτελέσματα από τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων όπως είναι το γνωστό και ως “φάρμακο Τραμπ”.

3. Επιτεύχθηκε ρεκόρ εμβολιασμών κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό για την αποφυγή νόσησης ειδικά ευπαθών ομάδων από αυτές τις ασθένειες και οι οποίοι θα οδηγούσαν σε επιπλέον πίεση στο ΕΣΥ, ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες που έρχονται.

4. Η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα συνειδητοποίησε πλέον ότι το lockdown δεν αποτελεί “απαγορευμένη λέξη” και πλέον όταν χρειάζεται θα επιβάλλεται.

5. Μετά από αρκετούς μήνες η χώρα φαίνεται να κατέχει καλύτερα επιδημιολογικά στοιχεία αφού πήρε ένα αυστηρό μήνυμα από την μη ορθή επιδημιολογική καταγραφή στις αρχές του Φθινοπώρου, κάτι που οδήγησε και στην ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και την καθυστερημένη λήψη αυστηρών μέτρων.

Σενάρια

Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητα, το σενάριο που προέχει είναι ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα έχουμε πλέον απαλλαγεί από την επιδημία, καθώς τα εμβόλια θα αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού ακόμη και τις μεταλλάξεις αυτών. Απλά αυτό που τονίζουν είναι χρειάζεται να εγκριθούν και άλλα, πέρα από τα 4 τα οποία αναφέραμε. Χρειάζονται περισσότερες επιλογές καθώς θα πρέπει να υπάρχει αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Το γεγονός το οποίο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί είναι το χρονικό διάστημα της ανοσίας. Μελέτες μιλάνε για ανοσία 12 μηνών, όμως αυτό ίσως είναι ένα υπεραισιόδοξο σενάριο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι θα χρειαστούμε λοιπόν νέα εμβόλια στο τέλος του έτους για την έναρξη της νέας εμβολιαστικής περιόδου. Κι αυτό τη στιγμή που η παραγωγή των εμβολίων σήμερα είναι σχετικά περιορισμένη και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί μια θεωρητική προσέγγιση.

Το σίγουρο σενάριο πάντως είναι η διατήρηση της μάσκας, των κοινωνικών αποστάσεων και η αργή επιστροφή στη κανονικότητα. Τα νοσοκομεία επίσης θα αποσυμπιεστούν με αργό ρυθμό τον τρέχοντα μήνα, ενώ θα συνεχιστεί και η μείωση των θανάτων και των διασωληνώσεων. Αυτό όμως μόνο με τη διατήρηση των σημαντικών περιοριστικών μέτρων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα