Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο η αύξηση των κρουσμάτων και η επίπτωση από την κατάργηση της μάσκας

Κόσμος στην Αθήνα σε καιρό κορονοϊού
Κόσμος στην Αθήνα σε καιρό κορονοϊού INTIME NEWS

Μόλις 10 ημέρες μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τα κρούσματα δείχνουν έντονη αυξητική τάση. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η επίπτωση και στους σκληρούς δείκτες.

Πάνω από τις 20.000 ανέβηκε και πάλι χθες ο 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού, 10 μέρες μετά την κατάργηση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας, η οποία δείχνει να θέτει τη βάση για την εκδήλωση ενός νέου κύματος, με τους σκληρούς δείκτες όμως να δείχνουν για την ώρα σταθεροποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ακόμη και η Κίνα ανακοίνωσε προχθές ρεκόρ νέων κρουσμάτων, σε χαμηλά όμως επίπεδα. Έτσι ακριβώς δύο χρόνια μετά την ανακήρυξη της επιδημίας κορονοϊού σε πανδημία, ο ιός φαίνεται ακόμη να αιφνιδιάζει.

ADVERTISING

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 364 διασωληνωμένους και 70 νεκρούς, αριθμούς που δείχνουν σε πρώτο επίπεδο μια τάση αντιστροφής της πορείας αποκλιμάκωσης των σκληρών δεικτών. Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας η συγκεκριμένη ημέρα δεν ανησυχεί αλλά θα πρέπει να παρατηρηθεί η πορεία τις επόμενες ημέρες για να διαπιστωθεί αν θα υπάρχουν εκ νέου πιέσεις στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα κατά 48% στα 20.180. Αντίθετα συντηρείται ακόμη ο μειωμένος αριθμός των διασωληνωμένων και του μέσου όρου ημερησίως των θανάτων σε περίπου 360 και 50-53 αντίστοιχα. .

Να επαναλάβουμε ακόμη ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων σταθερός παραμένει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid, οι οποίες πλέον έχουν πέσει στις 284 την ημέρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά νοσηλεύονται περί τους 2680 ασθενείς.

Η τρέχουσα πορεία της επιδημίας φαίνεται να αποδίδεται ξεκάθαρα στην κινητικότητα την περίοδο της Καθαρής Δευτέρας αλλά και στην κατάργηση της χρήσης μάσκας όπως αναφέραμε.

Μην ξεχνάμε ακόμη ότι παρά την εμβολιαστική κάλυψη, η Μετάλλαξη Όμικρον δεν εμποδίζεται στη διασπορά της από τα εμβόλια, ειδικά δε η Μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία τείνει να επικρατήσει.

Εξακολουθεί να αποτελεί βασικό όπλο το εμβόλιο

Όπως σημείωσε χθες η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, "από όλους τους επιστήμονες, από όλους τους κλάδους των επιστημών, η διατύπωση είναι σαφής: Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της επιδημίας, που επιτρέπει την χαλάρωση κάποιων μέτρων προστασίας, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι μαζί μας και αυτό είναι εμφανές και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται".

Παράλληλα τόνισε και τη σημασία των εμβολίων, λέγοντας πως "Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτριο Παρασκευή για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας με το στέλεχος «Όμικρον» είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου".

Ειδικότερα, ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.

Το δεύτερο αφορά στην επίπτωση της διασωλήνωσης. Έτσι, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6. Αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%.

Και τρίτον, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Μετάλλαξη Όμικρον, Κρούσματα, Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE:

24Media Network