Κορονοϊός: Τρομακτική άνοδος 42% στις εισαγωγές σε μια μέρα - Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

ΜΕΘ κορονοϊού σε νοσοκομείο της Αθήνας
ΜΕΘ κορονοϊού σε νοσοκομείο της Αθήνας SOOC

Σε δύσκολη θέση παραμένουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι σκληροί δείκτες μπορεί να παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες μέρες, ωστόσο οι εισαγωγές εκτοξεύτηκαν.

Ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, διάστημα στο οποίο η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της επικράτειας, με τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη (05/01) να ανακοινώνει 43.386 νέα κρούσματα, 62 νεκρούς και 628 διασωληνωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές από τις 413 στις 28 Δεκεμβρίου, ανέβηκαν στις 442 στις 31 Δεκεμβρίου και στις 452 στις 3 Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη (04/01) εκτοξεύτηκαν στις 641, αυξημένες κατά 42% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Από αυτές, οι περίπου 270 έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Αυτό την ώρα που ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έχει "εκρηκτική" αύξηση της τάξεως του 290%.

Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, έχουν γίνει δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 441 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία από 29 Δεκεμβρίου μέχρι 3 Ιανουαρίου και από αυτούς οι 185 φαίνεται ότι ήταν με Όμικρον, δηλαδή ποσοστό 42%.

Συνολικά, πάντως, στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 4.318 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 3.314 είναι σε απλές κλίνες και 1.004 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ειδικές κλίνες. Επακόλουθο είναι τα νοσοκομεία να παραμένουν υπό πίεση, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλά από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά να αφορούν υγειονομικούς. Μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν επιτάξεις ιδιωτών γιατρών.

Μέχρι στιγμής πάντως η Όμικρον δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στους σκληρούς δείκτες, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση σ' αυτούς. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παρουσιάζει μείωση 4% ενώ μείωση καταγράφει και ο αριθμός των θανάτων, της τάξης του 1%.

ΟΕΝΓΕ: Αντίδραση για την πενθήμερη καραντίνα υγειονομικών και την επιστροφή τους χωρίς τεστ

Την άμεση απόσυρση της οδηγίας υπουργείου Υγείας – ΕΟΔΥ που αφορά τους νοσούντες από κορονοϊό υγειονομικούς και προβλέπει την επιστροφή τους στην εργασία μετά από πέντε ημέρες καραντίνας χωρίς υποχρεωτικά αρνητικό τεστ, ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ως «αντιεπιστημονική, αντεργατική, και επικίνδυνη» την οδηγία από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για αυτόματη επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον κορονοϊό μετά από μόνο πέντε μέρες.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) από την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου αναθεωρεί τις δικές του οδηγίες και τώρα συνιστά απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζόμενων μετά το πενθήμερο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με Covid-19, καλείται σε «απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα».

Υπενθυμίζεται ότι οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί παραμένουν εκτός ΕΣΥ μέχρι τις 31 Μαρτίου, καθώς έχει παραταθεί η πρόβλεψη για αναστολή εργασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Νοσοκομεία, Μετάλλαξη Όμικρον
SHARE:

24Media Network