Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τις 500 οι νοσηλείες σε ΜΕΘ

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τις 500 οι νοσηλείες σε ΜΕΘ
Ασθενής σε κλίνη ΜΕΘ covid-19 AP

Επιμένει έντονα η πίεση στο ΕΣΥ. Ανακούφιση από τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, αλλά περιορισμένων αντοχών.

Στο ιδιαίτερα ανησυχητικό αλλά ακόμη διαχειρίσιμο ποσοστό του 70% έχει διαμορφωθεί πλέον το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ για covid στην Επικράτεια, με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει στο 90% στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες βράδυ νοσηλεύονταν περί τα 3800 άτομα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, εκ των οποίων τα 510 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Στη μάχη αντιμετώπισης των περιστατικών κορονοϊού που χρήζουν νοσηλείας έχουν ήδη επιστρατευτεί και ιδιωτικές κλινικές, όμως η δυναμικότητα αυτή δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα επαρκέσει, με δεδομένο ότι τα κρούσματα αυξάνουν και φαίνεται ότι δύσκολα θα κατέλθουν των 2000 σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χθες σημειώθηκε ένα ακόμη ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής που έφτασαν στις 220 με το θετικό γεγονός όμως και των 177 εξιτηρίων λόγω ίασης. Γενικότερα χθες καταγράφηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών στην Επικράτεια οι οποίες έφτασαν τις 480 αλλά παράλληλα είχαμε περίπου 400 εξιτήρια. Βέβαια εξιτήρια και εισαγωγές εμπεριέχουν περίπου 40 περιστατικά που διακομίστηκαν από ένα νοσοκομείο σε κάποιο άλλο, αλλά και πάλι το ισοζύγιο είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με άλλες μέρες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στις χθεσινές εισαγωγές δεν αποτυπώνεται η εκτόξευση των νέων κρουσμάτων στα 3215, που αποτελούν ρεκόρ για το 2021 και τον 3ο υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων από το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα. Χθες επίσης διενεργήθηκαν 22.870 μοριακοί έλεγχοι και 37.168 rapid test. Έτσι σε σύνολο 60.038 ελέγχων το ποσοστό θετικότητας έφτασε το 5,35%. Άρα μπορεί να είχαμε πολλά τεστ αλλά και πολλά νέα κρούσματα.

Σήμερα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συνεδριάσει και πάλι η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να αναλύσουν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο νέων εισηγήσεων. Το βέβαιο είναι ότι η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων θα “ανασχεδιάσει” τον επιδημιολογικό χάρτη και με βάση τα τελευταία στοιχεία θα εντάξει κι άλλες περιοχές στο “βαθύ κόκκινο” (επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου).

Μία παράμετρος την οποία εξετάζουν και για την οποία ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές, είναι ότι πλέον δεν ανησυχεί μόνο η Αττική αλλά το σύνολο της χώρας. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η διασπορά του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα έντονη. Ειδικότερα, από το σύνολο των 3215 νέων κρουσμάτων οι περιοχές που διαγνώστηκαν τα περισσότερα ήταν:

  • Αττική 1572
  • Θεσσαλονίκη 395
  • Αχαΐα 149

Επίσης 150 νέα κρούσματα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Λύματα

Δυσοίωνα είναι επίσης και τα μηνύματα από την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα, που αποδεικνύουν την επικράτησή του έναντι των μέτρων. Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ότι για την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου, ο ιός σημειώνει αύξηση +49% στη Θεσσαλονίκη, +77% στο Βόλο, +128% στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα +10%, στη Λάρισα +12% και στην Περιφέρεια Αττικής +15%.

Ακόμη κι αν υπάρχει το στατιστικό λάθος το οποίο επικαλείται η επιστημονική ομάδα του δικτύου, αυτό σημαίνει ότι ο ιός διατηρεί σταθερή τη δυναμική του. Και μάλιστα αυτή διαπιστώνεται πιο επιθετική σε περιφέρειες εκτός Αττικής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα