Κορονοϊός-Αττική: Στο κόκκινο το ΕΣΥ – Ξεπέρασαν τους 2.100 οι νοσηλευόμενοι

Κορονοϊός-Αττική: Στο κόκκινο το ΕΣΥ – Ξεπέρασαν τους 2.100 οι νοσηλευόμενοι
Μεταφορά ασθενή με κορονοϊό. Eurokinissi

Κατά 30% αυξήθηκαν οι νοσηλείες λόγω covid στο Λεκανοπέδιο σε μία εβδομάδα. Κατειλημμένες οι 305 από τις 348 κλίνες ΜΕΘ.

Σφίγγει έντονα ο κλοιός του κορονοϊού στην Αττική με τα νοσοκομεία της περιφέρειας να βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση. Μέσα σε μία εβδομάδα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα έγιναν εκατοντάδες νέες εισαγωγές και έτσι χθες το βράδυ 2120 κλίνες covid ήταν ήδη κατειλημμένες, εκ των οποίων 305 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πριν από μία εβδομάδα οι κατειλημμένες κλίνες ήταν συνολικά περίπου 1630 εκ των οποίων 273 ΜΕΘ. Διαπιστώνεται δηλαδή μία αύξηση 490 επιπλέον νοσηλειών ή 30%.

Να επισημάνουμε ότι συνολικά στη χώρα νοσηλευόταν χθες περίπου 3760 ασθενείς με covid εκ των οποίων οι περίπου 500 σε κλίνες ΜΕΘ. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι το ΕΣΥ στην Αττική βρίσκεται σε οριακά σημεία, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλά.

Επίσης συνολικά στη χώρα έγιναν χθες περίπου 400 νέες εισαγωγές με μόλις 230 εξιτήρια. Από το σύνολο των εισαγωγών, οι 210 έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής και μόλις 110 εξιτήρια.

Κρούσματα

Η πορεία των κρουσμάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορη αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Το διήμερο που προηγήθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τεστ επιβεβαιώθηκαν κρούσματα τα οποία ήταν της τάξης των 1150-1160, όμως αν δει κανείς το μέσο όρο των νέων κρουσμάτων στις προηγούμενες 7 ημέρες, διαπιστώνουμε ότι αυτός διαμορφώνεται στα 2010 κρούσματα.

Επίσης με βάση το μέσο όρο των τεστ, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό σημείο ήτοι στο 4,3%. Κάτι τέτοιο δημιουργεί σημαντική ανασφάλεια για τη συνέχεια και σε συνδυασμό με τις σταθερά ανοδικές νοσηλείες, οι εισαγωγές σοβαρών περιστατικών θα αυξηθούν και η πρόβλεψη για αύξηση των διασωληνώσεων κοντά στα επίπεδα των 600 θα επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική διαπιστώνεται και η διασπορά του ιού στη χώρα, καθώς είναι βέβαιο πλέον ότι έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και ειδικά το βρετανικό στέλεχος, ενώ αυξάνεται και η ανησυχία για το νοτιοαφρικανικό.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού ήταν 1165, εκ των οποίων τα 556 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 108 στην Θεσσαλονίκη και 79 στην Αχαΐα.

Εκτιμάται ότι τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στην Αττική έχουν πλησιάσει τις 9000 και σ’ αυτό όπως είπαμε συνέβαλλε έντονα η βρετανική μετάλλαξη η οποία αφορά στο 70%-80% των νέων διαγνώσεων.

Επίσης βαραίνει πολύ και το πεδίο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Χθες ανακοινώθηκαν 39 νέοι θάνατοι που ανέβασαν τον απολογισμό των 8 πρώτων ημερών του Μαρτίου στους 293. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δύο παιδιά, μετά την απώλεια τους μόλις 37 ημερών βρέφους που έχασε προχθές το βράδυ τη μάχη με την επιδημία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα