Κρατήστε μακριά τα μικρά παιδιά από το fast food

Κρατήστε μακριά τα μικρά παιδιά από το fast food
Παιδί που τρώει junk food. shutterstock

Μελέτη διαπιστώνει ότι τα παιδιά στην ηλικία 2-5 ετών που καταναλώνουν φαγητό από φαστφουντάδικα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας και κατάθλιψη μεγαλώνοντας.

Την ισχυρή σχέση μεταξύ της ποσότητας γευμάτων από εστιατόρια fast food που καταναλώνουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και της πιθανότητας ανάπτυξης παχυσαρκίας, διαπιστώνει νέα μελέτη που διεξήχθη στο Dartmouth, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Obesity. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, σχεδόν το 25% των παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτές οι καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο πολυάριθμων σωματικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης λίπους στο συκώτι, του διαβήτη και της κατάθλιψης.

“Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά που αυξάνουν σταδιακά το βάρος τους κατά τη διάρκεια αυτού του πολύ σημαντικού χρονικού διαστήματος (2-5 ετών) τείνουν να το επιδεινώνουν στην εφηβεία και την ενηλικίωση και αυτό δημιουργεί σημαντικές συνέπειες για την υγεία καθώς μεγαλώνουν και οδεύουν στην τρίτη ηλικία”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας Jennifer Emond, PhD, MS, βοηθός καθηγητή βιοϊατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Geisel στο Dartmouth. 

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη γρήγορου φαγητού είναι κοινή μεταξύ των παιδιών – περίπου το ένα τρίτο των παιδιών των ΗΠΑ καταναλώνουν γρήγορο φαγητό καθημερινά – δείχνοντας ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης fast food και εμφάνισης υπερβαρίας ή παχυσαρκίας. Αλλά δεν ήταν σαφές εάν η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συμβάλλει ανεξάρτητα στην υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους σε τόσο μικρή ηλικία. 

Σε μια προσπάθεια να σιγουρέψουν αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 500 παιδιά προσχολικής ηλικίας (ηλικίας 3 έως 5 ετών) και τις οικογένειές τους στο νότιο Νιού Χάμσαϊρ για ένα χρόνο. Το ύψος και το βάρος των παιδιών μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Οι γονείς ανέφεραν την εβδομαδιαία συχνότητα πρόσληψης γρήγορου φαγητού των παιδιών τους – από 11 εστιατόρια αλυσίδων γρήγορου φαγητού – σε έξι διαδικτυακές έρευνες που ολοκληρώθηκαν σε διαστήματα δύο μηνών. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην αρχή της μελέτης, περίπου το 18% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και σχεδόν το 10% ήταν παχύσαρκα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι περίπου το 8% των παιδιών αύξαναν το βάρος τους και κατατάσσονταν στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων σε διάστημα ενός έτους. 

“Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρακολουθεί πως με την πάροδο του χρόνου το γρήγορο φαγητό, από μόνο του, συμβάλλει στην αύξηση του βάρους”, εξηγεί η Emond. “Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, μπορέσαμε να απομονώσουμε την επίπτωση του φαγητού από άλλους παράγοντες – όπως η σωματική δραστηριότητα και ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ή στις ηλεκτρονικές συσκευές – που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν αυτή τη σχέση. 

“Τα ευρήματα από αυτή την έρευνα,” λέει η Emond, “θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προσαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές και οι πολιτικές που μπορούν να μειώσουν την έκθεση των παιδιών στις καμπάνιες των fast-food και να βοηθήσουν τους γονείς που προσπαθούν να υιοθετήσουν συμπεριφορές ενός υγιεινού τρόπου ζωής των παιδιών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα