Lockdown: Μέτρα αντίστοιχα του Μαρτίου στην Αττική – Τι αναμένεται να προταθεί

Lockdown: Μέτρα αντίστοιχα του Μαρτίου στην Αττική – Τι αναμένεται να προταθεί
Η πλατεία Συντάγματος σε καιρό lockdown eurokinissi

Lockdown, κλειστά σχολεία, αναστολή του λιανεμπορίου αλλά και επέκταση της τηλεργασίας αναμένεται να είναι τα κύρια μέτρα που θα εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Μηδενικά περιθώρια παρεμβάσεων ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού και η μετάδοση του κορονοϊού υπάρχουν πλέον για τη χώρα, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συζητά αυτή τη ώρα το πλαίσιο του νέου σκληρού lockdown που θα επιβληθεί στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά θα είναι σχεδόν ίδια με ότι επιβλήθηκε στη χώρα μας το Μάρτιο, κάτι το οποίο “δικαιολογούν” τα νέα κρούσματα ρεκόρ που αναμένεται να ανακοινωθούν στην Αττική σήμερα.

Σύμφωνα με το lockdown του Μαρτίου τα μέτρα περιλάμβαναν:

  • Κλειστά σχολεία
  • Κλειστά όλα τα μαγαζιά (δεν υπήρχε click away)
  • Ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, μανάβικα, φούρνοι, περίπτερα, βενζινάδικα
  • Εντελώς κλειστή εστίαση (μόνο delivery-take away)
  • Απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο και απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Τηλεργασία 90% και 100%
  • Κλειστά κομμωτήρια

Lockdown & απαγόρευση κυκλοφορίας

Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο μένει να συζητηθεί είναι οι ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επίσης το Μάρτιο είχαν μείνει κλειστές μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κατά τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όλα τα παραπάνω αναλύονται αυτή τη στιγμή και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται απόψε.

Να επαναλάβουμε ότι προηγήθηκε το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση*:

Κικίλιας – Εξέταση νέων μέτρων για την Αττική

«Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως. Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα».

Επίσης σήμερα το πρωί ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο κανάλι Open είχε επί της ουσίας ανακοινώσει το νέο Lockdown, αναφέροντας ότι: “οι αναλύσεις που παίρνω από τις Επιτροπές των ειδικών λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων είναι τέτοιες, που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό το τρίτο κύμα και τα κρούσματα προφανώς αφορούν κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή την Αττική, των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων. Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική”.

Επίσης συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5059 την προηγούμενη περίοδο. Και στα Νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε στο 71% κατειλημμένες τις ΜΕΘ-COVID, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας με Covid είναι 1899, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα είχαμε 1594.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα