Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός δείχνει ισχυρή αντοχή στα μέτρα

Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός δείχνει ισχυρή αντοχή στα μέτρα
Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Eurokinissi

Είναι αποδεδειγμένη η "προτίμηση" του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που αποδίδεται στο συγχρωτισμό και δικαιολογεί και τα αυστηρά νέα μέτρα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η επιδημία covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε το απόγευμα της Τρίτης ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει να έχει ανοδική τάση με τιμές πάνω από από 300, συνέπεια εστιών υπερμετάδοσης.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί για τον επίκουρο καθηγητή, ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανάγκη διασωλήνωσης, που δημιουργεί τάσεις αύξησης της πίεσης στο σύστημα υγείας. Μάλιστα οι τάσεις αυτές κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες συνεχίζονται, χωρίς σημεία υποχώρησης.

“Η περιφέρεια Αττικής με πληθυσμό περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδα, δείχνει δυσανάλογες καταγραφές επί μέρες με τάσεις επέκτασης του ίδιου μεγάλου επιδημικού φορτίου. Με απλά λόγια βλέπουμε ημέρες όπου στην Αττική καταγράφονται πάνω από τα μισά εγχώρια κρούσματα”, επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής.

Η αυξημένη επιδημία στην περιφέρεια είναι συμβατή με την “προτίμηση” των αναπνευστικών ιών και συγκεκριμένα του covid-19 να διασπείρονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως έχει διαπιστωθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Αυτό συμβαίνει λόγω του μεγάλου αριθμού κοινωνικών επαφών και συγχρωτισμού με άτομα που δεν ανήκουν στον καθημερινό κύκλο μας.

Τα μέτρα που λαμβάνονται στην Αττική δικαιολογούνται από την ύπαρξη αυτών των εστιών υπερμετάδοσης στα αστικά κέντρα και αποσκοπούν στον περιορισμό του μεγέθους και των εστιών αυτών. Με την ελάττωση της υπερμετάδοσης ανάμεσα σε άγνωστους, θα αυξηθεί σημαντικά και η αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτησης σε περίπτωση εντοπισμού νέου κρούσματος.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι τα νέα γρήγορα τεστ αντιγόνων τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στη Λέσβο, θεωρούνται ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο όπλο, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώνονται από τους μοριακούς ελέγχους.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα